Minister affejer kommunes ønske om at afvise store landbrug

Miljøministeren vil ikke lade kommuner afvise udvidelser af landbrug, der lever op til miljølovgivningen.

Det vil skabe usikre rammer for erhvervet, og der vil kunne opstå store forskelle fra kommune til kommune.

Med den begrundelse afviser miljøminister Lea Wermelin (S) et ønske fra Holbæk Kommunes borgmester om at kunne få lov at afvise udvidelser af landbrug, der ellers lever op til miljølovgivningen.

"Jeg mener, det er et fornuftigt princip, at husdyrbrug skal behandles ens på tværs af kommunegrænserne, og det er også på denne måde, vi regulerer andre erhverv", skriver Lea Wermelin i et svar til borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S).

Dermed gentog ministeren en pointe, hun fremlagde i Folketingssalen i begyndelsen af maj.

sundhedsrisiko eller ej

Der har i den seneste tid været flere kommuner, der har udtrykt ønske om at kunne få lov at at afvise store landbrug, der gerne vil udvide.

Lever udvidelserne op til al gældende miljølovgivning må kommunen nemlig ikke sige nej. 

Nogle steder er det blevet anført på baggrund af en hollandsk undersøgelse, at det kan være sundhedsskadeligt at bo tæt på et landbrug.

"Sundhedsstyrelsens konklusion er, at denne undersøgelse ikke kan tages til indtægt for, at husdyrbrug medfører helbredsproblemer blandt naboerne", skriver ministeren.

Undersøgelse sat i gang

Ministeren har dog bedt Sundhedsstyrelsen lave en undersøgelse.

"Jeg har dog efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen besluttet at igangsætte en fuldstændig gennemgang af de eksisterende videnskabelige undersøgelser af mulige sundhedsrisici for naboer til husdyrbrug", skriver ministeren, der tilføjer:

"Når resultatet af undersøgelsen foreligger, vil jeg vurdere, om den giver anledning til at kigge nærmere på reguleringen af store husdyrbrug og selvfølgelig tage de nødvendige konsekvenser i reguleringen, hvis det viser sig, at der er sundhedsrisici forbundet med at være nabo til husdyrbrug".

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle