Minister afviser dispensation til efterafgrøder: "Tiden er ikke til kompromis med vandmiljøet"

Der bliver ingen dispensation til at så efterafgrøder efter 20. august uden kvotetræk, melder landbrugsminister Rasmus Prehn (S). L&F-formand kalder det dybt problematisk.

Tiden er ikke til at gå på kompromis med vandmiljøet.

Sådan lyder svaret i korte træk fra landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) til den appel, der er blevet fremført af landbruget og blå politikere i de seneste dage om deadline for efterafgrøder.

Regn har gjort høsten svær at få i hus, og det betyder, at mange landmænd i Jylland og på Fyn har vanskeligt ved at nå at få efterafgrøderne i jorden inden 20. august.

Lykkedes det ikke, bliver landmændene trukket i gødningskvote, og derfor har man bedt om en dispensation, men det bliver ikke til noget, melder ministeren.

"Jeg kan godt forstå landmændenes frustration. Det er vanskeligt at arbejde med uforudsigelige vejrforhold, når man skal have det bedste ud af sine afgrøder", skriver ministeren i et skriftligt svar til LandbrugsAvisen.

effekt kan forsvinde

Herefter henholder ministeren sig til nye regler fra 2019, der gør det muligt at så efterafgrøder frem til 7. september - dog mod et træk i gødningskvoten.

"I stedet for tidligere meget stramme skæringsdatoer, har landbrugerne derfor fra den 20. august mere end to uger ekstra til at så deres efterafgrøder frem til den 7. september", lyder det fra ministeren, der fortsætter:

"Miljøgevinsten er ubetydelig ved at så efterafgrøder, hvis man sår senere. Modellen giver landmændene den bedst mulige fleksibilitet, og tiden er ikke til at gå på kompromis med vandmiljøet".

dybt problematisk

Udmeldingen skuffer Landbrug & Fødevarers formand Søren Søndergaard.

"Ministeren har lyttet til vores argumenter og har udtrykt, at de her regler skal ses på i landbrugsforhandlingerne", siger formanden og fortsætter:

"Når dét så er sagt, så synes jeg, det er dybt problematisk, at vi nu bliver straffet for, at det har regnet i høsten. Vi står med vådt korn, der ikke er klar til blive høstet, så vi kan så efterafgrøder, og mange steder, som her på egnen f.eks., er man ikke en gang halvt færdige".

"Jeg kan ikke komme i tanke om andre erhverv, hvor man bliver straffet på grund af vejret. Vi skal dels tørre en masse vådt korn, men også trækkes i gødningskvote, det er problematisk".

Iføgle formanden har man forsøgt at spille flere modeller ind til ministeren, men det er ikke lykkedes.

"Det kunne være at lade efterafgrøderne stå længere på marken, eller bruge nogle af de efterafgrøder, der er sat i banken fra tidligere år. Men det må man ikke, og det er dybt beklageligt".

med i forhandlinger

Torsdag har landbrugsordfører Anders Kronborg udtalt, at der i de nye kvælstofmodeller bl.a. skal ses på datoreglerne for efterafgrøder.

Det er sød musik i Søren Søndergaards ører.

"Vi skal af med det her datoregime, hvor det er et regneark, der bestemmer, hvad vi skal have på marken. Vi trænger til nyt fokus i den her debat, hvor det handler om reel udledning fra marken i stedet for målberegninger", siger formanden og fortsætter:

"Det bliver der lyttet til, og det tager jeg med".

Emneord

politik , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle