Ministre skal forklare sig i sag om fejlberegninger af både klima og kvælstof

Der skal diskuteres fejl i både kvælstof- og klimaberegninger fra Aarhus Universitet, når to ministre onsdag eftermiddag er kaldt i samråd af oppositionen.

Fødevareministeren og miljøministeren skal senere onsdag forklare, om de stadig har tillid til Aarhus Universitet efter flere fejl i universitetets beregninger.

Det er både fejl i beregninger af kvælstofudledningen, der viser sig at være lavere end beregnet siden 1990, mens også beregninger af lavbundsarealerne, som der godt nok er flere af end beregnet, men som til gengæld udleder mindre drivhusgas.

Fejl, som nu får V, K, DF og LA til at foreslå regeringen i fremtiden at indhente "second opinions" fra andre end Aarhus Universitet.

tættere på målet - samme krav

Derudover skal Mogens Jensen (S) og Lea Wermelin (S) stå på mål for de fremrykkede kvælstofkrav, der blev indført i efteråret 2019.

Fordi Danmark siden 1990 har udledt mindre kvælstof end beregnet, er man nemlig tættere på at nå landets reduktionsmål for 2021.

Derfor mener oppositionen, at regeringen bør droppe det fremrykkede krav og lave andre lempelser for landbruget.

år 1900 duer ikke alligevel

Et andet årstal, der er kommet til debat er år 1900.

Det har nemlig længe været målet for et godt vandmiljø, men det kan det ikke længere, ifølge Aarhus Universitet, da der blev udledt mere kvælstof end først beregnet det år.

Dette skal ministrene også forholde sig til på samrådet onsdag eftermiddag, der er sat til at vare knap to timer.

Du kan læse nærmere om de fejl, der skal diskuteres på samrådet her.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle