Minkavler flytter: Starter produktion i Grækenland

Avlsdyr solgt til en græsk minkavler sidste år bliver kernen i den nye farm ved Kastoria.

Langt ude i bjergene helt oppe i det nordvestlige Grækenland ved grænsen til Albanien starter Flemming og Wendy Madsen om få måneder et nyt liv som minkavlere uden for Danmark.

"Vores fremtid så kulsort ud, da det blev meldt ud, at alle mink i Danmark skulle aflives. Det, vi havde bygget op gennem 21 år, blev på et øjeblik revet helt væk", fortæller Flemming Madsen, der sammen med sin kone Wendy driver minkfarmen Naabjerg Mink i Outrup ved Varde.

"Men pludselig kunne vi se et lille lys midt i det forfærdelige forløb, det har været og stadig er for alle, der har noget med minkbranchen at gøre her i Danmark".

"Vi er så heldige, at vi sidste år solgte 2.000 af vores bedste avlsdyr til en græsk minkavler, som vi har en god forbindelse til. På hans farm ved Kastoria i det nordvestlige Grækenland lejer vi næste år plads til, at vi kan have omkring 1.500 til 2.000 tæver, som svarer til en gennemsnitlig dansk farm", fortæller Flemming Madsen.

Vil producere 10.000 skind

Planen i Grækenland er, at Flemming og Wendy skal lave avlsdyr til den græske minkavler. Samtidig skal de selv have en produktion på cirka 10.000 minkskind, som de ansatte på den græske farm skal stå for.

"Det er en fantastisk mulighed, vi har for at starte igen dernede. Vi får nogle af vores egne tæver, som vi solgte til ejeren af farmen sidste år, og vi får afkom fra dem og andre gode dyr. Det er en gylden mulighed, vi har fået for at arbejde videre med det, vi elsker så meget", siger Flemming Madsen.

I første omgang bliver der ikke tale om, at Flemming og Wendy Madsen flytter derned. De vil være primært der, når der er spidsbelastning som ved parring, i hvalpetiden og ved sortering af avlsdyr og pelsning.

"På lidt sigt kan der godt blive tale om, at vi flytter mere permanent derned, for vi er faldet både for den græske stil, kulturen og vejret", siger Flemming Madsen.

Den græske farm ligger i det område, hvor de fleste af landets andre cirka 120 minkfarme ligger. Der er også en lokal foderfabrik, som fremstiller og leverer foder til farmene.

Samtidig ligger farmen langt fra de andre farme. Der er lidt mere end 30 km til den nærmeste anden minkfarm.

"Beliggenheden er perfekt i forhold til sygdomme. Der er plasmacytose i Grækenland, men ikke på ’vores’ farm. Og der har indtil nu kun været corona på én minkfarm i landet".

"For at beskytte vores mink mod at få corona, vil vi vaccinere dem mod corona, lige så snart der er en vaccine klar. Der har været tale om at begynde at vaccinere i Danmark, og den vaccine vil vi gerne prøve på farmen i Grækenland", siger Flemming Madsen.

Måske igen i Danamrk

Minkene i Grækenland giver samtidig mulighed for at starte i Danmark igen. Det er dog ikke noget, der ligger lige til højrebenet.

"Hele infrastrukturen omkring mink i Danmark forsvinder formentlig mere eller mindre. Det gælder foderfabrikker, dyrlæger, forsøgsvirksomheden, auktionshuset og producenterne af de ting, vi har brug for lige fra bure til fodervogne. Det vil gøre det meget svært at starte igen, og det bliver nok også med alt for store udgifter i forhold til, hvad omkostningerne er i andre lande som for eksempel i Østeuropa og Kina", siger Flemming Madsen.

Ud over minkfarmen har Flemming og Wendy også startet design og produktion af eksklusive minkjakker, -tasker og meget andet af deres egne skind under navnet ’Naabjerg Danish Fur’. Med mink fra Grækenland kan den produktion også fortsætte.

Faktaboks

Naabjerg Mink

  • Består af minkfarm, pelseri og virksomheden ’Naabjerg - Danish Fur’, der producer og sælger eksklusive jakker, tasker og andre produkter fremstillet af mink fra deres farm. Salget sker primært via hjemmesiden naabjerg.dk
  • Minkene på farmen er ikke smittet med corona, og farmen ligger ikke i en af de 7,8 km sikkerhedszoner.
  • I år pelser de 30.000 egne skind.

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle