Minkavler om minkaflivning: Mine ben rystede under mig

Meget, meget mærkeligt at det er slut med minkavl, siger avler.

"Jamen der er et kort ord for det. Chok. Fuldstændig i chok. Mine ben begyndte at ryste under mig".

Sådan beskriver minkavler Kirsten Holgaard, hvordan hun oplevede regeringens udmelding onsdag om at alle mink i Danmark skal aflives.

"Hele mit liv har jeg levet mere eller mindre af minkavl, fordi mine forældre lavede bure og kasser til mink og jeg selv er blevet minkavler. Det er meget, meget mærkeligt, at det er slut", forklarer hun til landbrugsavisen.dk.

Kirsten Holdgaard har på Minkfarmen Over Ugilt, i Ugilt ved Hjørring 8260 dyr.

Besætningen blev konstateret smittet 16. september og havde antistoffer. Så første melding var at aflivningen skulle være begyndt tirsdag, men senere fik hun at vide at besætningen kunne fritestes og det skulle den have været fredag.

"Men nu er det slut. Fredag er det dag 0, stopuret starter der,  og mine mink skal være aflivet inden 10 dage for at jeg kan få deres 'tempo-bonus' og jeg er jo nordjyde, så det vil jeg gøre alt for at få. Det er trods alt 165.000 kr. og det luner da også lidt", siger Kirsten Holgaard.

Mangler container

Dog har hun endnu ikke kunnet få oplyst fra Fødevarestyrelsen, hvornår hun kan få en container til de døde mink.

"Jeg har talt med Fødevarestyrelsen to gange i dag (torsdag red.), og de virkerede opgivende. Jeg fik beskeden, at jeg ville få en besked i e-boks, og at håndteringen af det med containere er overgivet til forsvaret og politiet", siger Kirsten Holgaard.

Den såkaldte tempo-bonus, der betyder, at hver minkavler kan få 20 kr. pr. mink, hvis minkavleren får tømt sine stalde inden for 10 dage.

"Vi skal nok gøre vores del, men det begynder da at haste lidt", siger Kirsten Holgaard.

Fremtid med fjerkræ og kaniner

Ud over minkene har Kirsten Holdgaard en gårdbutik og hun drømmer om, at den skal tage over for minkene.

"Før var det lidt mere end hobby, men nu håber jeg, at den kan tage over for minkene", siger hun.

På hendes bedrift har hun gammeldags lukkede minkhaller og allerede inden coronaen ramte havde hun planer om, at den ene skulle omdannes til fjerkræ og kaniner. Noget hun allerede avler i mindre skala til gårdbutikken.

"Jeg er ikke en af dem, der er hårdest ramt. Mine stalde er forholdsvis gamle. Jeg tænker godt nok på dem, der har bygget nyt", siger Kirsten Holgaard.

Andre kommer i klemme

Kirsten Holgaard tænker desuden, at det bliver svært for Kopenhagen Fur at overleve og at der derved også er chincillaavlere, der kommer i klemme.

"Jeg er selv tidligere chinchillaavler", siger hun.

Kirsten Holgaard bor alene på gården med sin 14-årige søn.

"Min datter bor i Roskilde og der går nok lidt tid før hun kan komme hjem og fejre sin 22 års fødselsdag", siger Kirsten Holgaard.

Datteren havde fødselsdag fyldte 22 år onsdag. Samme dag som Statsminister Mette Frederiksen slukkede lyset for minkavlen i Danmark.

"Derfor vil jeg altid kunne huske at, det var den 4. november at minkavlen i Danmark lukkede", siger Kirsten Holgaard.

 

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle