Minkavlere står frem for første gang: Sagde nej til at få optalt mink

Otte avlere sagde ifølge politiet nej til at få optalt deres mink, da myndighederne i november 2020 ringede rundt med den ulovlige besked, at alle mink skulle aflives. De otte avlere endte som de eneste med at få en undskyldning.

Da politiet i starten af november 2020 ringede rundt og fortalte minkavlerne om regeringens beslutning, om at alle mink skulle aflives, var der ifølge politiet otte avlere, der sagde nej, til at myndighederne måtte komme og optælle deres mink.

De otte avlere husker det dog ikke som om, de nægtede adgang til farmen. Flere var endda allerede i gang med at aflive deres mink. Men uden at vide det, er de ottes forløb nu blevet centrale i minkkommissionens afdækning af det såkaldte actioncard, som politiet brugte som talepapir, når de ringede rundt. 

For første gang fortæller nogle af de otte avlere om, hvordan de oplevede forløbet, til dr.dk. De otte avlerne endte nemlig med som de eneste at få en undskyldning fra vicepolitidirektør Jakob Kristensen fra Rigspolitiet - en undskyldning, som de vel at mærke ikke kunne bruge til ret meget.

"Jeg tog telefonen og sagde, 'hvad er det nu, I vil?' De sagde, de ville give mig en undskyldning. Jeg sagde, at den kunne jeg fandme ikke bruge til særlig meget lige nu, for vi havde travlt og var pressede i forvejen. Jeg havde ikke tid til at snakke, så jeg lagde på. Jeg kunne ikke bruge en undskyldning til noget", fortæller Kent Bjerregaard, der er en af de otte avlere, til dr.dk.

Alle otte fortæller om et forløb med stor forvirring, hvor det ikke virkede til, at myndighederne havde styr på noget.

Sagen er blevet en del af Granskningskommissionen, da opringningerne fra politiet til de i alt 250 minkavlere, er blevet problematiseret. Det har nemlig vist sig, at flere af beskederne fra talepapiret var ulovlige.

I actioncardet stod der blandt andet, at politibetjentene, der ringede ud til avlerne, skulle sige, at alle mink "skal" aflives, selvom det siden viste sig, at der ikke var lovhjemmel, og at "beslutningen er truffet" og skynde på de avlere, der ville modsætte sig.

Hvis minkejerne nægtede at lade myndighedsfolk optælle deres mink, hvilket skulle til for at få en tempobonus, skulle politifolkene sige:

"Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel".

Sagens kerne er altså, at der ikke var lovhjemmel til at kræve mink i zone 3, de minkfarme, der hverken var smittede eller lå tæt på smittede farme, aflivet.

Ingen personer i den øverste politiledelse overvejede nogensinde at kontakte samtlige 250 minkavlere, der var blevet kontaktet af politiet. Det fortalte politidirektør Lykke Sørensen, da hun fik spørgsmålet i Granskningskommissionen - også kendt som Minkkommissionen - i sidste uge.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle