Minkavlere udskød aflivning af avlsdyr: Nu er dyrene dog væk for der var ingen vej tilbage

Minkavlerne Mads Sørensen og Kristian Juul Nielsen stoppede aflivningen af deres avlsdyr efter det kom frem, at regeringens ordre om at aflive raske minkbesætninger uden for risikozonerne var ulovlig. Nu er dyrene dog alligevel aflivet.

Flere minkavlere har i de seneste uger stået frem og fortalt, at de ikke vil aflive deres raske avlsdyr, før lovgrundlaget for aflivningen af raske mink er på plads.

Alligevel har nogle af avlerne nu taget konsekvensen af, at fodercentralerne er lukket ned ligesom stort set resten af erhvervet. 

En af dem er Mads Sørensen fra Varde i Vestjylland. Han besluttede ellers kort efter pressemødet i november at vente med at aflive de sidste af sine avlsdyr i håbet om, at der ville blive smidt en redningskrans til erhvervet. Den landede dog aldrig, og derfor så han sig nødsaget til at fortsætte aflivningen.

"Der er ikke flere dyr på farmen nu. Vi havde et spinkelt håb, men vurderede til sidst, at mulighederne for at fortsætte dansk minkavl ikke længere var der. Derfor valgte vi at gå den slagne vej og aflive de sidste dyr", siger Mads Sørensen, der nåede at aflive omkring 3.000 af sine 10.000 avlstæver før han stoppede.

Efter pressemødet 4. november, hvor statsminister Mette Frederiksen meldte, at alle danske mink skulle aflives er det kommet frem, at der ikke var lovhjemmel til at beordre aflivning af de ikkesmittede besætninger, der ligger uden for risikozonerne. Derfor valgte flere avlere at stoppe eller vente med aflivningen.

Valgte tempobonus

15. november blev Mads Sørensen færdig med at aflive de sidste af hans 65.000 dyr.

"Vi kunne jo godt se, at selvom der blev rejst tvivlspørgsmål omkring det retslige, så bakkede regeringen ikke på deres beslutning. Så da vi nærmede os den. 16., hvor der i første omgang var deadline (for at opnå tempobonussen red.), kunne vi godt se, at grundlaget for branchen var sivet væk", fortsætter avleren, der derfor lige nåede at aflive de sidste dyr i tide til at opnå tempobonussen.

Nu venter den sidste oprydning og rengøring af farmen, før der skal tages stilling til, hvad fremtiden skal byde på.

"Noget af det vildeste var tidspresset, som gjorde, at man slet ikke nåede at forholde sig til det, man var igang med. Tidspresset gjorde, at hverken jeg personligt eller mine medarbejdere fik det afsluttet ordentligt. Vi knoklede os selv, familie, venner og ansatte ihjel, og nu er der bare helt stille på farmen. Den stilhed er næsten ikke til at holde ud", siger Mads Sørensen.

Hvorfor det hastværk?

Også Kristian Juul Nielsen, der er minkavler ved Munkebo på Fyn, har aflivet de sidste af hans 1200 avlsdyr.

Han stoppede ellers aflivningen af avlsdyrene den 8. november, og skiftede til en strategi, der lød på, kun at aflive de pelsmodne dyr. 

"Efter pressemødet den 4. ringer både Fødevarestyrelsen, politiet og militæret tropper op på ejendommen, så der er jeg faktisk ikke i tvivl om, at vi skal aflive dyrene", siger Kristian Juul Nielsen.

"Men da vi finder ud af, at der ikke er lovhjemmel, som vi i vores vildeste fantasi ikke kunne have forestillet os, der er skaden sket, og vi var begyndt at aflive avlsbesætningen", siger den fynske avler, der derfor satte tempoet på aflivningen ned i håbet om at nogle af avlsdyrene kunne reddes.

"Men nu har jeg aflivet alle dyrene, for vi kunne godt se, at der ikke var nogen vej tilbage", siger Kristian Juul Nielsen.

Han har de sidste tre måneder gået med værnemidler i besætningen, og forsøgt at beskytte sine dyr bedst muligt. Dyrene var raske og uden for smittezone og avlerne kan slet ikke forstå, at det pludselig skulle gå så stærkt.

"I min verden kan raske dyr ikke smitte, så hvorfor skulle det pludselig gå så stærkt? Nu er det spørgsmålet, hvem der havde tændstikkerne til at starte den her brand og hvordan vi bliver kompenseret", siger han.

Fødevarestyrelsen vurderer, at der er mellem 100.000 og 300.000 levende mink tilbage. Det er mink fra farme, der er raske og ligger uden for zonerne. Styrelsen er dog ikke sikker på, om dyrene reelt er i live, eller om avlerne blot har glemt at give besked om, at de har afsluttet aflivningen på gården. Sidste uge sendte 50 besætninger stadig svaberprøver ind til styrelsen.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle