Salg af tre selskaber gav 100 mio. kr. i kassen

Frasalgene af mindre selskaber har skæppet godt i DLG’s kasse. Det var der også brug for.

Hvor meget betyder salget af tre små selskaber egentlig?

Salget af DLG Tele, European Freeze Dry og Samsø Syltefabrik i 2015 gav 100 mio. kr. i gevinst. Det lyder måske ikke af meget i en koncern, der omsatte for 54,5 mia. kr. Men salget af selskaberne gav også en likviditetsvirkning på 500 mio. - og dermed tiltrængt kapital til DLG, der de seneste år har haft stærkt og begrundet fokus på de interne finansielle linjer.

Hvorfor kigger DLG så meget indad?

Efter strategien om at nå de 60 mia. kr. i omsætning blev nået via massive opkøb af selskaber, har det handlet om få »styr på butikken« i DLG - fremfor alt at sikre, at der blev tjent penge i de mange datterselskaber. I den hurtige vækst havde DLG nemlig ikke helt fået opbygget centrale funktioner som fælles finansafdeling og fælles it-systemer. Det er der blevet rådet bod på de sidste år. Og her har været penge at hente på at sikre fælles aftaler, overblik og stram styring.

Hvorfor var det vigtigt at nå 23,1 % soliditet?

Sidste år kunne DLG ikke overskudsdeklarere på grund af den store nedskrivning i Kongskilde. I år sker det med rekordhøj udbetaling - men kun lige akkurat. For en vedtægtsændring i efteråret betød, at DLG fremover kun kan lave overskudsdeling, hvis soliditeten er over 23 procent i selskabet. Regnskabet viser, at den nu ligger på 23,1 procent - og dermed blev der plads til at udbetale de 105 mio. kr. Målet er klart, at soliditeten skal have et ordentigt spark opad, så den ved udgangen af 2018 kommer op på 30 procent. Det er der vægtige grunde til - blandt andet, at ratingselskaber og långivere kræver det, hvis de skal yde favorable og ordentlige lån til DLG.

Stopper jagten på soliditet for nye opkøb?

At DLG skal opbygge mere egenkapital er ikke ensbetydende med, at pengekassen er lukket for nye opkøb. Men Kristian Hundebøll har nu tydeligt gjort op med fordums praksis om, at man kunne købe »håndværkertilbud« for så selv at få en god forretning ud af dem. Også her skal der være fokus på indtjening fremover.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle