Nordjysk borgmester: Minkaflivninger bliver dødsstødet for branchen

Politikerne i Vesthimmerlands Kommune råber op. Pelsdyrbranchen og følgeerhvervene står lige nu til ikke at eksistere om 1-2 år, hvis ikke man stopper aflivningen af minkbesætninger, der er inden for 7,8 km zonen af en smittet besætning.

Debatten er lige nu fokuseret på den kompensation minkavlerne kan opnå, når og hvis besætningen enten rammes af covid-19, eller er så uheldig at ligge indenfor en 7,8 km. afstandszone fra en smittet besætning.

Men hvad med konsekvenserne for branchen, arbejdspladserne og følgeerhvervene, når branchen skal genrejse sig selv, spørger borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen og erhvervschef i samme kommune Dan Skovgaard.

"Situationen er rigtig alvorlig på meget kort sigt, hvilket også er dokumenteret i medierne de seneste
uger. Men fremtiden for minkbranchen og selve genrejsningen er bestemt også i stor fare, hvilket vil være en erhvervsmæssig katastrofe for mange kommuner, heriblandt Vesthimmerland", skriver de i et "bekymringsbrev", som er sendt til flere politikere.

Med brevet håber Vesthimmerlands Kommune at, at kunne få omgjort beslutningen om at aflive raske besætninger indenfor 7,8 km zonen.

Zone-aflivningen er et dødsstød for branchen

"Der er lige nu en meget stor frygt for, at vi går støt imod en udryddelse af erhvervet og mange af de følgeerhverv, der er berørte af den nuværende håndtering", skriver Vesthimmerland i brevet.

Som håndteringen er nu, hvor både smittede, mistænkte og zone-farme (inden for 7,8 km af et konstateret udbrud) skal slås ned, betyder det ifølge Vesthimmerland, at minimum 60-70 procent af danske minkfarme vil være berørte til næste hvalpesæson i april.

"Med disse kendsgerninger, hvor raske dyr i zoner og alle de raske besætninger, som kun har antistoffer aflives, er der ingen avlsmateriale tilbage om 1-2 år. Danske avlsdyr er de mest forædlede i verden og det vil tage 10-15 år at komme tilbage på samme niveau igen", siger minkavler i Vesthimmerland, Per Thyrrestrup og kalder den nuværende håndtering af minkerhvervet for ”et dødsstød for branchen”.

Tabet af arbejdspladser bliver massivt

Ifølge Vesthimmerlands Kommune anslår man, at 5.000 danske arbejdspladser er eller bliver direkte berørte af den nuværende håndtering af covid-19 i minkerhvervet.

Som det ser ud nu, vil erhvervet reduceres med 80 procent i den kommende sæson. Hertil kommer også alle leverandører og servicevirksomheder til branchen, som risikerer at bukke under. Noget, der vækker stor bekymring i Vesthimmerland.

Borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen, siger:

"Det vil være en erhvervsmæssig katastrofe, hvis Danmark mister den tredjestørste landbrugseksport-artikel, kun overgået kvæg -og griseproduktionen. I Vesthimmerland fylder minkproduktionen meget og bidrager væsentligt til beskæftigelsen, både i primærproduktionen og i følgeerhvervene", siger borgmester Per Bach Laursen, som også har været medlem af Det Dyreetiske Råd gennem ni år.

Erhvervschef i Vesthimmerlands Kommune, Dan Skovgaard, udtrykker også stor bekymring over den nuværende udvikling og håndtering af minkerhvervet.

"En kommune som Vesthimmerland, der i høj grad lever af landbrug og en industri, der udspringer af landbrugserhvervet, vil blive voldsomt hårdt ramt, hvis man med et slag fjerner en hel gren af landbruget. Måske er erhvervet ikke lige populært i alle kredse, men upåagtet dyreetiske indvendinger, så er det en branche der gennem de seneste årtier har fornyet sig meget, og som har meget stort fokus på netop dyrevelfærd og miljørigtig produktion", siger erhvervschef Dan Skovgaard.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle