Ny rengøringsteknik har 99 procents effekt i kalvestalden

Urban får en sølvmedalje på EuroTier for en integreret løsning til effektiv desinfektion af sutten i drikkeautomater med UVC-lys og arbejder også på en UVC-løsning til kalvehytterne

Med inspiration fra hospitalsverdenen, fødevareproduktionen og andre steder med ekstremt strenge krav til rengøring og hygiejne lancerer Urban nu en integreret løsning med brug af kortbølget UVC-lys til desinfektion af sutten og mælkebowlen til opblanding og opvarmning af sødmælk og mælkeerstatning i drikkeautomaterne. 

Den innovative nordtyske producent af udstyr og løsninger til kalve arbejder desuden på en løsning, hvor UVC-lys kan bruges til effektiv desinfektion af kalvehytter og kalvens øvrige nærmiljø.

Høje krav til hygiejne

"Vi blev opmærksomme på et universitetsstudium af effekten af UVC-lys, hvor 90 procent af alle bakterier på overfladen blev ødelagt på ved 10 sekunders belysning og 99 procent efter 30 sekunders belysning. UVC-lys virker på den måde, at det beskadiger bakteriernes arveanlæg, så der er ingen risiko for resistens. Det overgår langt alle andre desinfektionsløsninger. Så vi blev nysgerrige efter at se, om det var en teknik, der også kunne bruges i kalvestalde", forklarer Andreas Deininger, produktchef hos Urban. 

UVC-lys til desinfektion af Urbans drikkeautomater

Vand og sut belyses

Det er baggrunden for, at Urban på EuroTier har fået en af blot syv sølvmedaljer for et særligt UVC-desinfektionskit til sine drikkeautomater. 

Sutten bestråles med UVC-lys efter hvert besøg med lamper placeret på hver side af sutten. Samtidig bestråles vandet på vej ind i mælkebowlen ved opblanding af hver ny portion mælk.

Gamle rør giver bakterier

"I drikkeautomaterne deles flere kalve om sutten, og selv om der findes flere løsninger til at rengøre sutten mellem hver kalv besøg, så er det altså problematisk med sutten som en risikofaktor for spredning af sygdom. Mange undersøgelser af sutter viser da også ret høje bakterieforekomster på sutten. Samtidig har vi selv især i ældre stalde med en rørføring af ældre dato set ganske store bakterieforekomster i vandet", uddyber Andreas Deininger.

Bekæmper også problembakterier

Effekten gælder ifølge Urban også de problematiske og særligt sygdomsfremkaldende bakterier i kalvestalde, f.eks. clostridium, som ellers kan være svære at håndtere og bekæmpe.

Samtidig er løsningen helt ufarlig for kalvene og kalvepasseren.

UVC-lys fra Urban til desinfektion af overflader

UVC kan bruges andre steder

Urban arbejder desuden på en prototype til overfladedesinfektion. Den består lidt forenklet forklaret i at kunne montere større UVC-enheder på mælketaxaen. 

Vandret monteret kan UVC-lampen desinficere området umiddelbart foran kalvehytten, typisk under drikke- og ædeskålene. 

Monteret lodret kan UVC-enheden bruges til at desinficere det indre af en tom og rengjort kalvehytte, inden en ny kalv sættes ind.

Formentlig vil UVC-enhederne også kunne bruges i andre typer af kalvestalde, blot der er vandrette og lodrette flader og tomt og rengjort på normal vis forud for UVC-desinfektionen.

Kosteffektiv løsning

Selve montagen er ifølge Urban ret enkel og kan klares med beslag på mælketaxaen. 

UVC-enheden får strøm fra mælketaxaens strømforsyning og kræver således ikke ekstra udstyr udover UVC-enheden. 

Derfor forventer Urban, at denne løsning vil kunne købes som et tilbehør til en mælketaxa til en pris i omegnen af 7.500 kroner.

UVC-lys fra Urban til desinfektion af overflader

Farten bestemmer effekkten

Med bestråling af gulv og det indre af en kalvehytte vil man ikke kunne opnå samme høje effekt som på drikkeautomaten, men man vil stadig opnå en ganske betydelig effekt.

"Uafhængige test, som vi har fået foretaget, viser, at 90 procent af bakterierne dræbes ved normal fremkørselshastighed med mælketaxaen, svarende til at man kører fremad med fire-fem km/t. Effekten kan dog øges ved at sænke fremkørselshastigheden. Til desinfektion af det indre i kalvehytterne anbefaler vi et minuts bestråling", forklarer Andreas Deininger.

Faktaboks

Markedsklar i år

  • Hvornår den kraftfulde UVC-enhed til montering på mælketaxaener markedsklar, tør Urban ikke give et bud på. 
  • Men systemet befinder sig nu i testfasen hos lokale mælkeproducenter i Nordtyskland.
  • UVC-løsningen til drikkeautomaterne kommer til salg i år. 
  • Urban forhandles i Danmark af Milcotec.
  • For betalende gæster på EuroTier-platformen gennemgås Urbans nye hygiejneløsninger fredag kl. 14.00 i webinar-serien ’Spotlight Cattle’.

Emneord

Eurotier 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle