Nyt notat: Det kostede over en halv mia. kr. at aflive mink

Det kostede over 600 mio. kr. at aflive alle landets mink i efteråret. Ordførere er rystede.

Det var ikke uden omkostninger, da Fødevarestyrelsen, Hæren og Beredskabsstyrelsen blev sat ind for at aflive alle mink sidste år.

Helt præcist kostede aktionen 610,1 mio. kr., viser et nyt notat, der torsdag er blevet oversendt til Folketingets Finansudvalg.

Regeringen er udelukkende for aflivning, rengøring, desinfektion og materiel til disse opgaver. 

Omkostningerne for ned- og opgravning af minkene skal derfor lægges oveni, ligesom erstatningen til minkavlerne også skal lægges til.

360 mio. kr. er gået til aflønne minkavlerne for selv at stå for aflivning, rengøring og desinfektion.

voldsomt beløb

Konservatives Per Larsen er rystet over at høre det høje beløb.

"Det er jo et exceptionelt stort beløb. Det er ganske voldsomt", siger han og fortsætter:

"Det viser igen-igen, at man i regeringen overhovedet ikke havde nogen forståelse for, hvad det var, man satte i gang. Det står soleklart for mig".

Ordføreren nævner, hvordan mink ikke blev aflivet ordentligt, hvordan de døde mink hobede sig op i bunker under åben himmel og til sidst blev gravet ned uden miljøgodkendelse.

"Der er sket fejl på fejl, og tingene sejlede fuldstændig i den periode, hvor regeringen på intet tidspunkt konsulterede sig med de andre partier. Det var en panikhandlingen uden mål og overblik", siger Per Larsen.

en mia for den operation

Både Konservative og Venstre mener, at regeringen førte Folketinget bag lyset ved at lægge vægt på, at mutationen i mink var en trussel mod vaccinen, hvilket senere viste sig ikke at holde.

Derfor får minkordfører Thomas Danielsen (V) da også ondt i maven, når han ser det nye bilag.

"Det er 610 mio. kr., der er spildt, og som vi kunne have brugt på alt muligt andet. Dertil kommer en regning på 300 mio. kr. for minkgravene, og så er vi oppe på en mia. kr. for den operation", siger Thomas Danielsen og fortsætter:

"Man skulle have isoleret farmene og haft fokus på dem, der var smittet. Vi stod lige overfor en pelsningssæson, hvor man kunne have pelset ned, så der var 20 pct. af minkene tilbage. Så havde man også haft en mulighed for at komme videre med branchen og verdens bedste minkproduktion".

"Man får helt ondt i maven, når man tænker på, at den nedslagtning var helt unødvendig".

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle