Nyt slagteri skal løse flaskehalse hos Himmerlandskød

Efter omsætningen rundede milliarden hos kreaturslagteriet i 2021, fortsætter fremgangen i slagtningerne her i 2022. Derfor kommer åbningen af nyt slagteri kærkomment, lyder det fra ejer og administrerende direktør.

Der blev i 2021 sat en milepæl hos Himmerlandskød, der er en fødevarevirksomhed med egne slagterier, opskæring og forædling af dansk okse- og kalvekød, som sælges i Danmark og udlandet.

Omsætningen rundede milliarden i 2021, helt nøjagtig 1,024 milliarder kroner. Det var en stigning på 15,2 procent fra 2020, hvor omsætningen var 889 millioner kroner.

Ud af den omsætning kom 740 millioner kroner fra afsætning til det danske marked, mens 284 millioner kroner gik til eksport.

Andelen af landsslagtninger steg til 27,78 procent fra 26 procent i 2020. Ifølge ejer og administrerende direktør Lars Andersen er den tendens fortsat ind i 2022.

- Tidspunktet lige nu er lavsæson for slagtninger, det har det altid været. Men mens landsslagtningen i Danmark er måske 2 procent lavere, hvor vi er gået frem omkring 3 procent. Vi har snakket marginalt mere, mens slagtningen på kvæg generelt er lavere, siger Lars Andersen.

Resultatet i 2021 blev 33,1 millioner kroner, en fremgang på 8,9 procent fra 30,4 millioner kroner i 2020. Egenkapitalen steg ligeledes med knap 28 procent til 152,4 millioner kroner

Kører på fuld damp

Antallet af slagtninger steg i 2021 med 8,4 procent til 119.412 i forhold til året før.

I det kommende år vil Himmerlandskød samle sine nuværende tre ældre slagterier og hudefabrik i et nyt og moderne anlæg i Aalestrup. Det står ifølge planen klar til at blive taget i brug i august 2022.

Det vil give slagterikoncernen en slagtekapacitet på 3500 om ugen. I øjeblikket er slagtekapaciteten 2500, og den er ifølge Lars Andersen fuldt udnyttet i øjeblikket. Med det nye slagteri på vej arbejder Himmerlandskød aktivt på at få flere leverandører.

- Vi har over de sidste mange år haft konstant vækst ved at være skarpe på service og pris til vores leverandører. Vi gør det, vi kan, for at levere den afregning, som er konkurrencedygtig for landmanden. Den vej fortsætter vi nedad, siger Lars Andersen.

Han fortalte for nylig LandbrugsAvisen om de historisk høje noteringer på oksekød. Den bunder i en høj efterspørgsel i Himmerlandskøds primære markedet i Danmark og Norden.

Win-win ved fjernvarme

Det nye slagteri vil blive koblet på den lokale fjernvarme, og det er ifølge Lars Andersen et kærkomment skridt med de nuværende prisstigninger på energi in mente.

- Det ene af vores nuværende slagterier varmer vi vand med naturgas. Når jeg ser gasregningerne, så er jeg glad for, at vi har en udløbsdato, det kan jeg godt sige dig, siger Lars Andersen

Det nye slagteri ligger i umiddelbar nærhed af fjernvarmeværket. Det er drevet af bark og solceller, og på den måde bliver det grønt, påpeger Lars Andersen.

- I og med vi bruger meget energi både sommer og vinter, er det en fordel, at de kan komme med energien om sommeren fra solceller. Det kan de ikke til almindelige huse. På den måde er det en win-win for værket og os, siger han.

Fjernvarme giver en mere stabil energipris. Da Himmerlandskød tog beslutningen om at koblet det nye slagteri på fjernvarme, var det primært med de grønne gevinster for øje. Men med de stigende olie- og gaspriser får virksomheden en masse sidegevinster ved at samle sig i et slagteri.

- Vi har ikke dækket os ind med naturgas frem til august. Det er noget af en omgang, men heldigvis kun på et anlæg, hvor vi er dækket af noget af perioden. Det er blevet dyrere. Vi har fem måneder tilbage, så man kan trods alt se en ende på det, siger Lars Andersen.

Hudeselskab i fremgang

Også huderne vil Himmerlandskød have mere ud af. Sidste år fik stiftede man et nyt hudeselskab, Norilia Nordic, sammen med norske Norilia, der er et datterselskab af det norske andelsselskab Nortura, som driver slagterier og andre forarbejdningsanlæg til kød og æg.

Hudeselskabet afsætter nordiske kvalitetshuder bestående af huder fra Danmark, Sverige og Norge med 100 procent sporbarhed.

- År 2021 er det første hele regnskabsår med denne hudeaktivitet, og i takt med en øget erfaring, har vi formået at hæve indtjeningen på vores hudeforretning. Vi er i det forgangne år dermed blevet bekræftet i, at samarbejdet bidrager positivt til udviklingen af Himmerlandskød og dermed vores landmænd, skriver Himmerlandskød i sin årsrapport.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle