Personligt brev til direktør redder lokale landmænd

Et personligt brev stilet til en vicedirektør i Naturstyrelsen. Så meget skulle der til, før styrelsen tog advarsler om kortlægningen af grundvandet i Slagelse Kommune alvorligt.

Der er fundet graverende fejl i kortlægningen af grundvandet i Slagelse Kommune. Det oplyser Landboforeningen Gefion i en pressemeddelelse.

Iføkge foreningen var det Jens Henrik Madsen, bestyrelsesmedlem i Landboforening Gefion, og foreningens repræsentant i følgegruppen i Slagelse, som opdagede fejlen - og Naturstyrelsen har derfor udarbejdet nye kort og en ny redegørelse for grundvandet i Slagelse Kommune og præsenterer materialet i midten af december 2015.
 
Gefion påpeger, at hvis Jens Henrik Madsen ikke havde opdaget og gjort opmærksom på fejlene i kortlægningen af grundvandet i Slagelse Kommune, kunne det have fået stor betydning for landbruget i store dele af Slagelse Kommune. Måske havde landbruget fået restriktioner for brugen af gødning, fordi alt for store områder unødvendigt var blevet udpeget som sårbare, lyder det.
 
Af meddelelsen fremgår det, at Jens Henrik Madsen gentagne gange havde gjort følgegruppen opmærksom på, at rådgivningsfirmaet ikke havde fulgt Naturstyrelsens retningslinjer for udpegning af grundvandets sårbarhed for nitrat, ligesom de havde brugt mere end 30 år gamle vandanalyser fra utætte boringer, hvoraf nogle nu er lukkede.
 
Jens Henrik Madsens protester i følgegruppen blev dog ikke taget alvorligt af hverken mødelederen i følgegruppen eller de faglige embedsfolk i Naturstyrelsen og Slagelse Kommune. Det var først, da Jens Henrik Madsen skrev personligt til en vicedirektør i Naturstyrelsen, at redegørelsen om grundvandet i Slagelse Kommune blev undersøgt nærmere, skriver Gefion.
 
Naturstyrelsens interne undersøgelser viste, ganske som Jens Henrik Madsen havde påpeget, at et centralt kort i grundvandsundersøgelsen er behæftet med graverende fejl, som kunne have fået stor indflydelse på hvilke områder, der udpeges som nitratfølsomme, og hvilke områder der ville blive udpeget som indsatsområder.
 
Naturstyrelsen har derfor udarbejdet et nyt kort i samarbejde med et andet rådgivende firma. Det nye kort over indsatsområder i kommunen viser en væsentlig reduktion i de arealer, hvor der kan indføres restriktioner for bl.a. landbruget.
 
Naturstyrelsen har også undersøgt, om der skulle være fejl i kortmaterialet i andre kommuner, men det skulle ikke være tilfældet, skriver Gefion i pressemeddelelsen. 
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle