Portræt: Socialdemokraten, der tog landmændene med storm

Efter fire år på topposten som administrerende direktør i L&F siger Karen Hækkerup stop for at få mere tid til familien.

Det kan synes som et umage par - den socialdemokratiske toppolitiker Karen Hækkerup og den danske landmand i Landbrug & Fødevarer. Ikke lige det match, som eksperterne ville have fundet frem til, hvis det havde være deltagere i tv-programmet "Gift ved første blik".

Men sammen fandt de melodien og holdt takten i fire år, indtil Karen Hækkerup nu har valgt at trække sig fra direktørjobbet for at bruge mere tid med sin familie.

Karen Hækkerup blev nærmest båret ind på Axelborg og i landbruget, da hun for fire år siden sagde ja og tak til jobbet som administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer. Et job, der kun nåede at stå ledigt i 16 dage efter, en anden politiker, venstremanden Søren Gade, under stor bevågenhed havde forladt hjørnekontoret på Axelborg.

Da nyheden breakede kort før klokken halv syv om morgenen 10. oktober 2014 var det en stor overraskelse for alle uden for landbrugets top.

På rekordtid var det lykkes Landbrug & Fødevarer at finde en erstatning for den tidligere forsvarsminister Søren Gade. Ingen ringere end landets justitsminister Karen Hækkerup.

forelskelsen var gengældt

Topposten i Landbrug & Fødevarer var ikke det eneste jobtilbud, Karen Hækkerup havde fået i sin ministertid. Men landbrugsjobbet var det eneste, hun ville have. Forelskelsen i landbruget opstod, mens hun var fødevareminister.

En forelskelse, der i den grad var gengældt fra landbrugets side.

Karen Hækkerup var en af de ønskekandidater, formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, havde ringet til og bedt om et møde.

Og Karen Hækkerup var ikke et sekund i tvivl, da hun blev præsenteret for jobtilbuddet under et hemmeligt møde med Martin Merrild og næstformand Asger Krogsgaard på Hilton Hotel i København.

"Jeg sagde ja. Det var det her, jeg ville", sagde Karen Hækkerup i et interview med Berlingske i forbindelse med jobskiftet.

Lun på landbruget

På det tidspunkt var det et halvt år siden, Karen Hækkerup havde forladt fødevareministeriet til fordel for det i den politiske verden højere rangerende justitsministerium. Men selv om hun kun nåede at være fødevareminister i fire måneder og tre dage, havde landbruget ramt noget i hende.

Karen Hækkerup var på ingen måder bange for at sige højt, at hun var ”forelsket” i landbruget. Hun tog da også landmændene med storm, da hun som fødevareminister i november 2013 holdt tale på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning.

"Jeg stod ikke og skældte ud. Jeg kom tværtimod og sagde: Jeg er så imponeret af jer, og jeg synes, at det er min opgave at arbejde for, at I får de bedste muligheder", siger Karen Hækkerup.

Talen udløste massive klapsalver fra salen. Landmænd, der ellers ikke er nemme at begejstre, kunne ikke skjule deres begejstring og Karen Hækkerup havde talt sig lige ind i hjertet på dansk landbrug. Hun havde anerkendt landbrugserhvervets vigtighed for det danske samfund, men også de udfordringer erhvervet har.

Travle arbejdsdage

Som fødevareminister har Karen Hækkerup inviteret sig ud til alle hjørner dansk landbrug for med egne øjne at se, hvad der sker i landbruget, og hvad Danmark kan præstere i fødevareklyngen.

"Jeg har simpelt hen været alle steder, og jeg blev imponeret. Jeg måtte faktisk skamme mig lidt over, at jeg ikke selv havde haft øjnene oppe for, hvor dygtige vi er. Jeg blev overrasket over den professionalisme og innovation, der finder sted".

"Jeg fik en super positiv oplevelse, og når man kommer rundt og hilser på sådan nogle landmænd.. De er jo nogle dejlige mennesker. Det mener jeg virkelig. Den der underspillede lune, man bare møder alle steder, den kom jeg til at sætte meget stor pris på," siger Karen Hækkerup.

arbejde i udlandet

Jobbet som administrerende direktør har blandt andet indebåret, at Hækkerup har deltaget i de interne processer i huset og været med til at geare organisationen til agere meget politisk og med egen dagsorden, som man med held har kunnet føre igennem.

Men jobbet har også været meget udadvendt med mange og lange rejser i både Danmark og i udlandet.

”Jeg vil gerne klare det hele, og det er jeg også sikker på, at jeg kan. Jeg får en travl kalender, men jeg får også en sjov kalender," sagde Karen Hækkerup i forbindelse med sin tiltræden.

Store ændringer

I Karen Hækkerups tid som adm. direktør har L&F gennemført store organisationsændringer ligesom arbejdet med fødevare- og landbrugspakken har fyldt meget.

Efter den russiske embargo hvor danske fødevarer pludselig ikke kunne blive afsat, har Karen Hækkerup i sin tid i L&F også brugt mange ressourcer på at åbne markeder i blandt andet Asien herunder særligt Kina og Japan.

I forbindelse med det seneste årsskifte gjorde Karen Hækkerup status på nytårskuren i Sønderjysk Landboforening, hvor hun bl.a. talte om sit jobskifte fra minister i Helle Thornings Schmidt regeringer til direktør i Landbrug & Fødevarer. Især den hårde tone på Christiansborg savnede hun ikke.

ville slå rod

"I landbruget behøver man ikke vente på et smil - det får man hver eneste dag. Landbruget er en arbejdsplads med højt til loftet og godt kammeratskab. Jeg skal ikke tilbage til politik. Jeg har lukket den dør bag mig og har åbnet en ny, som så skal være resten af mit arbejdsliv."

"Sidste år lovede jeg at være jeres minister. Det løfte kunne jeg ikke holde så længe. Men nu lover jeg til gengæld, et jeg er kommet til Landbrug & Fødevarer for at slå rod og for at blive".

Sådan lød det fra Karen Hækkerup, nyslået adm. direktør i Landbrug & Fødevarer på delegeretmøde i Herning i november 2014. Hun fik en varm modtagelse af de delegerede, som til gengæld fik direktørens forsikringer om, at de stadig er »verdens bedste landmænd.«

Nu er tiden inde for Hækkerup til at hive rødderne op igen. I første omgang skal de plantes i huset i Dragør, hvor i hvert fald den yngste af de tre børn vil få glæde af at have en hjemmegående mor.

”Det skal være nu, inden hun smækker døren i ind til teenageværelset”, siger Karen Hækkerup.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle