Presset landmand råber politikerne op: Vil have gjort tomme stalde lovlige

Først coronavirus og siden ASF har lammet smågriseeksporten til Tyskland, og de danske producenter er efterhånden i pladsmangel. Men det kan være svært at få godkendt ældre, tomme stalde, har smågriseproducent Flemming B. Hansen erfaret.

"Det er hul i hovedet, at jeg ikke kan få lov at bruge den", siger den 38-årige smågriseproducent Flemming B. Hansen.

Den østfynske landmand har 750 søer og sælger normalt halvdelen af sine smågrise til eksport. Nu er han i akut pladsmangel. 

De godt 500 smågrise, der skulle være afhentet for næsten to uger siden, er nemlig ikke kommet af sted og er i stedet stuvet sammen i Flemming B. Hansens ene smågrisestald.

"De kan godt gå der en uges tid eller måske to, men der er en grænse, for de er allerede oppe på 40 kg. Så jeg måtte jo ud med lys og lygte og lede efter gamle slagtesvinestalde, der kunne bruges", siger Flemming B. Hansen, der derfor havde ansøgt Svendborg Kommune om at få lov at flytte grisene over i en bekendts tomme stald.

Det kunne kommunen ikke godkende, da ejendommen har stået tom i over tre år.

Derfor råber Flemming B. Hansen nu op, for at få politikerne i spil.

Mangler godkendelse

Som reglerne er nu, bortfalder miljøgodkendelsen til en ejendom nemlig efter tre år, hvor ejendommen har stået tom.

Det betyder, at hvis Flemming B. Hansen skal bruge stalden, skal han ansøge om en ny miljøgodkendelse til hele ejendommen, selvom han blot vil bruge den til en eller to hold smågrise i tre til seks måneder.

"Kommunen afviser blankt. De skriver selvfølgelig høfligt, at de har forståelse for vores desperate situation, men ikke kan hjælpe os. Og det er det, der er hul i hovedet, at jeg ikke kan få lov at bruge den til ganske få grise - måske bare for et halvt år indtil den her krise forhåbdentlig er løjet af og vi kan eksportere vores grise igen", siger Flemming B. Hansen.

Har ikke seks måneder

I stedet henviser kommunen til, at Flemming B. Hansen må søge om en ny miljøgodkendelse til ejendommen. Samtidig skriver kommunen i en mail, som Landbrugsavisen har set, at den proces kan tage op til seks måneder, og indrømmer at det jo ikke hjælper smågriseproducenten nu og her.

"Jeg spurgte høfligt, om man ikke kunne gøre en undtagelse i den her kritiske situation, men nej", siger Flemming B. Hansen og fortsætter:

"Men jeg har jo ikke seks måneder til at søge om en godkendelse for ikke at nævne, at det også koster mange penge!", siger Flemming B. Hansen.

"Jeg er meget skuffet over, at vores myndigheder ikke engang vil se staldanlægget, som er pænt, tæt og har tingene i orden. Det eneste, der ikke er i orden, er et papir, der er nogle år for gammelt", siger smågriseproducenten, der nu må finde et andet sted at fede grisene op eller sælge dem herhjemme med et formodet tab.

Ministeren skal på banen

Udfordringerne er startet efter den tyske griseindustri først blev lagt ned af coronasmitte på slagterierne, og siden af ASF-udbruddet, der kun har skabt en endnu større slagtepukkel i Tyskland. Det får flere til at holde grisene herhjemme - men mange steder er staldkapaciteten ikke til det og sker med store økonomiske tab til følge.

Derfor skal der findes mere staldkapacitet nu, understreger Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen, der har taget Flemming B. Hansens sag og sendt videre til Fødevareministeren, som han mener må på banen.

"Det er jo en glimrende idé, når nu vi har den her pukkel af smågrise som tårner sig op, at få dem ind i de her tomme stalde", siger han.

"Ministerne må hurtigst muligt give en dispensation, så kommunerne kan få godkendelse til at lade producenterne bruge de her stalde midlertidigt. Selvfølgelig skal forholdene være i orden i staldene, men det må være en sag af højeste prioritet", siger Erling Bonnensen (V).

Kom ud i stalden

Imens bliver problemet og grisene kun større og større hos Flemming B. Hansen. Fordi grisene nu har nået 40 kg må han ikke eksportere dyrene længere. 

"Hvis nu kommunerne kunne få lov at gå fra computeren og komme ud og se staldene og midletidigt godkende dem, som kan godkendes, så var det da en løsning nu og her", siger Flemming B. Hansen.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle