Producent om voldgiftssag mod Tican: "Sagen er meget simpel. Vi er blevet snydt"

Mads Rauff-Bjerre er blandt de Tican-leverandører, som nu kører en voldgift mod slagterikoncernen. Modsat har Søren Mølgaard valgt at stå uden for voldgift mod Tican, men støtter op om tiltaget.

"For mig er det helt simpelt: Vi skal ikke snydes. Det er et kæmpe tillidsbrud".

Mads Rauf-Bjerre er klar i mælet omkring, hvorfor han har valgt at bakke op om en voldgift mod Tican-koncernen.

"De har ikke holdt deres del af aftalen" uddyber han.

I syv år har Mads Rauff-Bjerre leveret 65.000 slagtesvin til Tican årligt. Samarbejdet har hidtil været fornuftigt.

"Jeg har altid oplevet et konstruktivt samarbejde. Det her har ikke så meget med medarbejderne at gøre. Det er besluttet af andre", siger han med henvisning til Ticans tyske ejer, Clemens Tönnies.

Skriftlig dokumentation

Mads Rauff-Bjerre er blandt de leverandører, der har på skrift, at Tican lover at matche Danish Crowns efterbetaling.

"Det står ikke i min kontrakt, men det står i det salgsmateriale, som jeg har fået fra Tican", siger han og uddyber:

"Vi har alle en forståelse af, at hvis ikke Tican havde solgt deres produkt sådan her, så havde de ikke fået nogen slagtegrise. De var aldrig kommet ind på markedet, fordi folk ikke turde levere til dem".

Mads Rauff-Bjerre er især skuffet over, at ændringerne ikke blev varslet i forvejen, så leverandørerne kunne nå at tage bestik af en ny kontraktsituation.

"Ændringen sker bagudrettet i stedet for fremadrettet. Han (Clemens Tönnies, red.) skal give os det, vi er blevet lovet, og hvis det ikke kan løses, må der en voldgift til", siger Mads Rauff-Bjerre.

Skiftede fra DC til Tican: Træt af udviklingen

I 2019 skiftede griseproducent Søren Mølgaard fra andelshaver hos Danish Crown til leverandør hos Tican.

I dag er han med egne ord træt af, at Tican ikke længere vil matche Danish Crowns efterbetaling. Han har dog valgt at stå uden for den kommende voldgift, fordi han ikke har papir på det løfte.

"Der skal stå klokkeklart, at Tican skal matche Danish Crowns pris. Ellers siger en dommer ikke god for det. Jeg kunne gå med og støtte op, men hvis det så er min sag, de kigger på, kan den give et misvisende billede for de andre sagsøgere", siger Søren Mølgaard.

BRUG FOR KONKURRENCE

Søren Mølgaard mener, at hvis Tican fortsætter sin linje, ender de med tomme slagterier. Det er farligt, når Tican-ejer Clemens Tönnies melder ud, at han vil give den højeste markedspris hver uge uden efterbetaling.

"Så kan Danish Crown sidde i baghånd og se, hvad Ticans gennemsnitspris er ved årets afslutning og lægge 5-10 øre ekstra i efterbetaling. Det er fint nok, at han giver den højere pris, så vi har pengene med det samme. Han er bare nødt til at have en buffer til at give 10-15 øre i efterbetaling", siger Søren Mølgaard.

Han håber, at Tican kan blive ved med at matche prisen for at beholde konkurrencen i markedet.

"Konkurrence er sundt for både slagterierne og selvfølgelig også os landmænd, så vi altid får den højest mulige pris", siger Søren Mølgaard.

Fortsætter Tican sin prispolitik, vil han overveje, hvor hans 27.000 slagtegrise skal hen næste år.

"Jeg har ellers været tilfreds. Det, som vi har fået mindre i 2021, havde vi tjent i de to foregående år, hvor vi fik en merpris ved at levere til Tican", siger Søren Mølgaard.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle