Prognose fra ØL: Brug for flere øko-landmænd

Økologisk Landsforenings nye prognoser viser, at der kommer til at mangle økologiske grøntsager, frugter, bær samt brød- og foderkorn i de kommende år.

Cirka 50.000 tons økologiske grøntsager.

Det er bl.a. andet, hvad der mangler for at kunne imødekomme den markant voksende efterspørgsel på økologiske varer i både Danmark og på eksportmarkederne i de kommende år, viser Økologisk Landsforenings nye prognose. 

"For at bidrage til balance på det økologiske marked har vi talt med både nye og gamle økologer og haft lommeregneren fremme. På den baggrund kan vi se, at der trods massiv omlægning til økologi i landbruget i de seneste år, fortsat er behov for flere, der vil producere økologiske råvarer indenfor en række områder", siger Henrik Hindborg, markedschef for detail i Økologisk Landsforening.

Der er i øjeblikket godt 39.000 hektarer fordelt på 625 landmænd, der netop er lagt om til økologi eller er ved at blive det.

Foreningen har kontaktet landmændene for at undersøge, hvilke økologiske råvarer der er på vej til markedet, og holdt det op imod den estimerede udvikling i det samlede øko-salg herhjemme samt til eksportmarkeder. 

Behov for større mangfoldighed

"På kort sigt kommer vi især til at mangle økologiske grøntsager. Om tre år vil der være behov for cirka 50 procent mere end den nuværende produktion. Det gælder særligt en bred vifte af lettere og finere økologiske grøntsager, diverse specialproduktioner samt alle typer af", siger Henrik Hindborg og fortsætter:

"Der er også brug for en langt større mangfoldighed af dansk avlet økologisk frugt – blandt andet pærer og blommer - og stort set alle typer af bær. Vi kommer desuden til at mangle brødkorn og grynhavre".

Han påpeger, at der foruden er behov for foderkorn til at mætte det voksende antal økologiske køer, grise og høns i Danmark.

Opfordring til landmænd: få et gratis omlægningstjek

Økologisk Landsforening opfordrer alle landmænd, der overvejer at lægge om til økologi, til at tage imod et gratis omlægningstjek. 

Et omlægningstjek består af et uforpligtende besøg af en omlægningskonsulent, der vurderer gårdens styrker og svagheder i forhold til økologisk drift.  Økologisk Landsforening har tilbudt omlægningstjek siden 2008 og har alene i 2018 gennemført mere end 170 omlægningstjek

Analyserne af omlægningsbehovet er gennemført af økologisk Landsforening med støtte fra Promilleafgiftsfonden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle