Regeringen kan ikke støtte borgerforlag om forbud mod brug af Roundup

Regeringen kan ikke støtte borgerforslaget, der vil forbyde brugen af sprøjtemidler i private haver og på offentlige arealer.

Regeringen mener, at det er i strid med EU's regler, hvis man øjeblikkeligt forbyder salget af EU-godkendte sprøjtemidler over en bred kam.

Derfor kan Socialdemokratiet ikke støtte det forslag, om forbud mod sprøjtemidler i både private haver og på offentlige arealer, som skal behandles i Folketinget i dag, tirsdag. Det skriver Politiken.

Regeringen vil derfor komme med sit eget forslag om et delvist pesticidforbud:

"Regeringen deler ambitionen om et forbud mod sprøjtemidler på offentlige og private arealer. På den måde er vi helt enige med alle dem, der har skrevet under på det her forslag. Derfor er jeg i øjeblikket i gang med at se på, præcis hvordan man kan lave et sådant forbud i forhold til EU-reglerne", siger Lea Wermelin til avisen, uden at komme nærmere ind på, hvad forslaget kan indeholde, eller hvornår regeringen vil fremlægge forslaget.

Miljøministerens udmelding kommer efter et borgerforslag om at forbyde Roundup til privat brug og på offentlige arealer har nået 50.000 underskrifter og derfor skal behandles i Folketinget. 

Delte meninger

Miljøministeren har også tidligere antydet, at hun ville forbyde brugen af sprøjtemidler til at bekæmpe ukrudt i hvert fald i private haver:

"Vi vil gerne sænke forbruget af sprøjtemidler. Og man skal selvfølgelig ikke sprøjte, hvor det ikke er nødvendigt. Og det er det ikke i private haver. Dér må man i gang med knofedtet", har hun tidligere udtalt.

Derimod har Enhedsliten foreslået, at brugen af Roundup også skulle forbydes i landbruget, mens DF's miljøordfører Rene Christensen siger, at partiet heller ikke kan støtte borgerforslaget.

Forslaget har også tidligere fået viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed, til at understrege vigtigheden af, at landbruget bruger glyfosat med stor omtanke.

"Glyfosat skal bruges yderst, yderst fornuftigt", sagde Thor Gunnar Kofoed til landbrugsavisen.dk.

I Holland og Tyskland har man også arbejdet med et delvist forbud i i private haver og på offentlige arealer.

Opdateret kl. 13:02 med ny overskrift.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle