Regningen for storbrand i gødningsselskab nu over 100 mio. kr.

Sagen om Dangødnings brand i Fredericia i 2016 nærmer sig en afslutning. Omkostningen for selskabet er gigantisk.

Sagen om den voldsomme brand i en gødningstank på havnen i Fredericia i februar 2016 ender med enorme omkostninger for selskaberne bag. Og det vel at mærke, selv om selskabet DanGødning er blevet fri for tiltaler og sager om at have forurenet havmiljøet.

Det viser det seneste regnskab for DanGødning, der er ejet af de tre store danske grovvareselskaber DLG, Danish Agro og Brdr. Ewers i fællesskab.

Ifølge regnskabet  for 2018 er der afsat 46,8 mio. kr.  til at betale for diverse krav. Heraf forventes de 25 mio. kr. at blive dækket af forsikringer.

Men dette dækker kun et øjebliksbillede, forklarer formand Christian Junker. Sagen, der nu har strakt sig over tre år - og hvor der stadig forhandles med naboer og andre parter om deres erstatningskrav - bliver langt dyrere. 

"For DanGødning og Nagro ender det med et tre-cifret millionbeløb i omkostninger. Det bliver over 100 mio. kr., men ikke over 200 mio. kr., når vi gør det hele op", forklarer Christian Junker, der er bestyrelsesformand i DanGødning, om de to søsterselskaber, der begge hørte til på havnen, da branden opstod i tankene.

De sidste årsregnskaber viser stort set nulresultater for virksomheden DanGødning, der årligt omsætter op mod 100.000 tons gødning. Christian Junker arfviser, at selskabet bare har sendt regningen for storbranden videre til landmændene.

"Langt hovedparten af udgifterne har været forsikret. Men når jeg siger langt hovedparten, kan der ikke ske så stor en sag, uden at det også påfører driftsomkostninger, som man ikke kan få kompenseret. Så de sidste tre år har aktionærerne bag DanGødning jo måttet tage deres del af regningen. Der er ikke tale om, at der hverken direkte eller indirekte er sendt noget ud til kunderne. Det kan jeg understrege", siger han.

Himmel og hav stod i et

Kort efter branden, der betød, at mange tons gødning flød ud over havneområdet og både flammer og gødning beskadigede de omkringliggende nabovirksomheder, lød der flere kritiske røster om, at mængderne af kvælstof havde forurenet Lillebælt. Den sag har DanGødning nu stort set fået afsluttet, forklarer Christian Junker.

"Vi er på nuværende tidspunkt meget langt med at gøre det hele op. Hvis vi går tilbage for godt tre år siden, så stod himmel og hav i ét. Men nu er vi ved at være i mål med flere ting", forklarer han og nævner, at politiets efterforskning af branden er endt uden tiltale, ligesom at sagen om en eventuel havmiljøforurening heller ikke er endt med en en tiltale efter miljøskadeloven.

"Der havde været så store gennemstrømninger i Lillebælt i dagene efter, at koncentrationerne af kvælstof meget hurtigt var nede på acceptable niveauer. Vi har brugt betydelige penge, et en-cifret millionbeløb på undersøgelser. Til alt held havde vi ikke forvoldt skade på havmiljøet", siger han.

Hvad angår forureningen på landjorden ser det anderledes ud. De mange tons gødning flød nemlig ud i render, fordybninger i jorden samt i kloakker i et større område omkring branden.

"Vi har fundet en løsning, hvor vi har etableret 10 pumpestationer, så vi samler den eventuelle koncentration, der måtte være tilbage, indtil vi har en koncentration, der er på niveau med det, der var tidligere", siger formanden.

Manglende tanke har kostet stort

Siden branden har DanGødning manglet de nedbrændte tanke til produktionen. Dette har øget omkostningerne for virksomheden i den fortsatte drift.

"Det sidste er, at vi er i gang med at skulle have tilladelserne til nye silofaciliteter. I den her vanskelige periode de sidste tre år har vi lejet os ind forskellige steder, hvilket jo giver en uhensigtsmæssig logistikstruktur. Vi er nu i gang med at tegne nye anlæg og er i dialog omkring byggetilladelser. Vi forventer, at der findes en løsning, så vi kan gå i gang i anden halvdel af i år", siger Christian Junker.

Samtidig har storbranden også betydet ændringer for DanGødnings øvrige anlæg rundt om i landet.

"Vi har selvfølgelig kigget på, hvad vi kan lære af sådan en skade, som vi ikke troede, kunne lade sig gøre. Der har vi kigget på, hvad vi kan gøre præventivt og vi har gennemført investeringer for et betydeligt to-cifret millionbeløb i de øvrige anlæg, vi har rundt omkring", forklarer han.

Efter branden oprettede DanGødning et søsterselskab DanFertilizer til at håndtere den praktiske del af handlerne med de danske landmænd. Tanken var dog ifølge formanden langt fra at løbe fra en potentiel regning, men i stedet for at sikre fortsat drift.

"Det var for at have livrem og seler på, at vi gjorde det. Når vi har sat det sidste punktum i den her sag, så fusionerer vi de to selskaber", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle