Rusland har indført ’uformelle’ kvoter for korneksporten

Kontraktudløb vender op og ned på hvedemarkedet. Sojaskråen siver trods fremskrift i handelsforhandlingerne

De spekulative penge fortsatte tirsdag med at trykke afgrøderne lavere, og dermed gentog mandagens takter sig.

Sammenbruddet i hvedemarkedet de seneste uger har ikke mindst påvirket terminerne på ny høst der også er blevet trykket lavere.

Til gengæld skal det siges, at ny høst terminer ikke er blevet ramt i helt så høj grad. Det betyder at prisspændet mellem ny og gammel høst er blevet indsnævret fra tæt på 20 euro pr.ton primo februar til nu 11,50 euro pr. ton.

Det rapporterer Jyske Markets.

De seneste handelsdage har prisfaldet medført ekstra tæsk til maj-terminen i møllehvede, der er gået fra at handle med et tillæg til marts-terminen til nu at handle med et fradrag.

Dette indikerer at short positioner på marts-terminen bliver tilbagekøbt og åbnet som nye shortpositioner på maj-terminen. En tendens der kan fortsætte de kommende handelsdage, idet indehavere af solgte positioner på marts-terminen, som ikke kan fremvise dokumentation for fysisk levering, skal være ude af deres kontrakter ultimo denne uge.

Det betyder i praksis at solgte positioner på marts-terminen skal være tilbagekøbt senest fredag. Det kan medføre et lille købspres frem mod deadline i overmorgen.

'Uformelle' kvoter

Det russiske nyhedsmedie Vedomosti, rapporterer onsdag morgen, at det russiske landbrugsministerium i alt hemmelighed har fastsat ’uformelle’ kvoter for afgrødeeksporten i samarbejde med store eksportører.

De fastsatte grænser er ikke offentliggjort, men det forlyder at kvoterne er fordelt efter ’historisk princip’.

Eksportørerne skulle være bedt om at sænke eksporttempoet her i anden halvdel af sæsonen, samt ikke at overstige Landbrugsministeriets eksportestimater på 42 mio. tons.

Fra juli-december blev der næsten eksporteret 29 mio. tons afgrøder ud af Rusland. Hvis landbrugsministeriets fastsatte estimater skal overholdes efterlader det blot 13 mio. ton til eksport fra januar-juni.

For at holde et vågent øje med eksporten er de russiske havne blevet bedt om at rapportere på ugebasis, hvor store mængder der håndteres til eksport.

Eksporttempoet er dog på vej ned i gear, og estimeres i januar og februar at udgøre hhv. 3,0 og 2,4 mio. tons, svarende til minus fem procent og minus 40 procent i forhold til samme måneder sidste år.

Især det kraftige fald i februar indikerer der er et skifte på vej til europæiske, amerikanske og argentinske varer.

Sojamarked også i nedtur

Sojamarkedet var i går ingen undtagelse i det negative marked, der også tog del i nedturen. Argentinske vejrprognoser fastholder tæt ved normale mængder nedbør og det giver gode forhold for sojamarkerne.

Trods positive udmeldinger i forhandlingerne mellem USA og Kina, har de positive vinde ikke smittet af på sojaskråen hvor priserne siver.

Jyske Markets anbefaler, at afvente med at afdække på de lange terminer indtil vi ser en mere klar trendvending.

Sæsonmæssigt bunder vi typisk ultimo marts og skeler vi til fondenes positioner, er der ikke meget prisunderstøttende nyt.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle