Sagen ved Stevns Klint har stået på i årevis

Der blev jublet i naturfredningsforening, da Stevns Klint blev fredet.

Mens der hos lodsejerne langtfra er tilfredshed med fredningen af Stevns Klint, er der hos Danmarks Naturfredningsforening en helt anderledes tilfredshed.

Da fredningen i 2020 blev en realitet efter afgørelsen i Miljø- og Fødevareklagenævnet, og der nu skulle indføres 25 meter brede bræmmer, lød der begejstring fra foreningen.

- Det er en helt fantastisk nyhed, at fredningen ikke bare gennemføres, men at det bliver stort set som foreslået af Danmarks Naturfredningsforening og Stevns Kommune. Fredningen vil betyde bedre adgang til klinten, og omlægning af landbrug til natur vil med tiden kunne gøre mirakler for den lokale biodiversitet. Kalkoverdrev er en helt unik naturtype, som vi med tiden vil få meget mere af her på Stevns, sagde Birgitte Ingrisch, fredningsleder i Danmarks Naturfredningsforening dengang i en pressemeddelelse.

Hun påpegede dengang, at tilgængeligheden på klinten var udfordret nogle steder, fordi man enten blev tvunget op på en landevej eller helt ned på stranden, hvor højvande forhindrer gåture.

Erstatning

Omrking bræmmerne, som ikke gælder private haver, lød det, at selv om landmænd ikke har været enige i fredningen, bliver de erstattet ’fuldt ud for de gener og værditab af deres ejendom, som de får’.

TV2 Øst har tidligere skrevet, at 42 lodsejere modtager erstatning for fredningen. Erstatningssummen er på samlet 5,5 millioner kroner, som skal fordeles ud til de berørte parter. Langt størstedelen af erstatningen betaler staten, mens Stevns Kommune skal betale 550.000 kroner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle