Udvalgt til weekend: Ungdomsvenner har startet biodynamisk og øko-partnerskab

Nikolaj Dalsgaard og Andreas Barsøe leverer økologiske kyllinger og biodynamiske stude. Fordelen ved det sidste er de klare linjer, mener de.

Naboerne gøs ved tanken om flyvende fjer, lugt og fluer, da de for tre år siden blev orienteret om det nye staldbyggeri og de 125.000 økologiske kyllinger, der ville rykke ind på Skyttegården nord for Haderslev hos de to unge landmænd og partnere Nikolaj Dalsgaard (31) og Andreas Barsøe (33).

I dag er alle betænkeligheder ryddet af vejen, for kyllingerne lever et stilfærdigt liv bag staldene, hvor de piler rundt under åben himmel mellem æbletræer og popler.

"Mange af naboerne siger, de slet ikke oplever, at kyllingerne er her. En ny nabo, som har boet her et års tid, spurgte en dag, hvor de kyllinger egentlig var? Han havde aldrig set dem - kun set foderbilerne", siger Nikolaj Dalsgaard.

"Det er rart at vide, at de nærmeste naboer slet ikke opdager, når kyllingerne blive hentet sent om aftenen eller ud på natten", siger Andreas Barsøe.

Venner og partnere

Nikolaj Dalsgaard og Andreas Barsøe har været venner siden 20-års alderen og valgte at tage sammen på landbrugsskole. Venskabet har vist sig så solidt, at de to agrarøkonomer efter endt uddannelse har skabt det nuværende tætte arbejds- og forretningsfællesskab.

I dag er de sammen om to landbrugsselskaber, et økologisk centreret om Skyttegården med 125.000 økologiske kyllinger og 120 ha markdrift.

Og et biodynamisk på en anden gård, Eliselund, med 170 biodynamiske stude og 400 ha markdrift med især gamle kornsorter som spelt, nøgenbyg og glutenfri havre mv.

Kyllingerne sælges til den største spiller, Danpo, under brandet De danske Familiegårde.

"Vi var så heldige at være hos Danpo, da der pludselig kom for mange på markedet. De har været i stand til at positionere sig", siger Andreas Barsøe.

Kæmpestore stude

De biodynamiske stude - holsteinkvæg med kødkvæg krydset ind - står på Eliselund.

De får lov at vokse sig så store som muligt over mindst to et halvt år. Så sælges de til en bestemt slagter, der afsætter det fedtmarmorerede kød til en række gourmet-restauranter og badehoteller. Alle dyrene slagtes hjemme.

"Der kommer en ældre slagter, som kan sit kram. Det fejler aldrig, når han skyder dem. Dyrene aner ikke, hvad der foregår", siger Nikolaj Dalsgaard, som med en vis bekymring afventer udfaldet af de aktuelle forhandlinger om markskydning.

"For os er det en god tanke, at de er her hele deres liv og ikke skal gennes op i en lastbil, som de er bange for".

Arvede biodynamikken

Nikolaj Dalsgaard og Andreas Barsøe ejer selv kun besætninger og maskiner.

Bygningerne og jorden er henholdsvis lejet og forpagtet - de to gårde ejes af Nikolaj Dalsgaards svigerfar Kurt.

Det var ham, der for år tilbage lagde om til biodynamisk landbrug, som Nikolaj Dalsgaard og Andreas Barsøe hurtigt besluttede sig for at holde fast i.

"Det ville være dumt at tage et skridt tilbage, og der kommer jo så mange økologer nu", siger Nikolaj Dalsgaard.

"Og så kan vi godt lide de klare linjer, der er i det biodynamiske. Som økolog bliver man hele tiden revet i næsen, at man må bruge konventionel gødning og halm", siger Andreas Barsøe.

Noget af det, der kendetegner det biodynamiske landbrug, er, at jorden som led i arbejdet med jordfrugtbarhed tilføres forskellige præparater. Derfor er de to landmænd medlemmer af ’Den jyske præparatgruppe’, som mødes tre-fire gange om året for sammen at fremstille de forskellige biodynamiske kompostpræparater.

"Der er mange spændende ting i det og også noget, der er lidt mærkeligt. Men det virker. Og så er det jo altid skønt at skabe noget, der er stor efterspørgsel på", siger Nikolaj Dalsgaard.

Det biodynamiske korn sælges til bageriet Aurion i Hjørring, der er specialiseret i biodynamiske og økologiske råvarer.

"Man kan grine eller lade være, men bageren kan sige i en blindtest, om kornet er dyrket økologisk eller biodynamisk", siger Andreas Barsøe.

Flere ben

Alt i alt er optimismen stor hos de to venner og partnere, som dog overvejer at få ’flere ben at stå på’ i fremtiden.

Men samarbejdet ser de kun fordele i, og det fungerer så godt, at en del af den sparsomme fritid tilbringes i den båd, de har sammen.

"Så sejler vi ud og glemmer det herhjemme lidt".

Artiklen er udvalgt til weekenden fra LandbrugsAvisen Nr. 41.

Faktaboks

To selskaber

  • Nikolaj Dalsgaard og Andreas Barsøe har opdelt landbruget i to selskaber, et økologisk og et biodynamisk. 
  • Økologisk: 125.000 økologiske slagtekylinger, 120 ha. 
  • Biodynamisk: 170 stude. 400 ha.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle