Verden rundt: I USA har afgrøderne aldrig været så ringe som i år

Vores reporter Anders Rostgaard har snakket med landmænd over hele verdenen og fået en status på vækstsæsonen og høsten.

USA: "Vi var i gang med at presse baller af hø. Først kom der tre dråber vand på ruden – 60 sekunder senere stod det ned i stænger".

Det fortæller Henrik Buhl fra North Dakota på en dag, hvor han har ekstra tid, fordi godt 30 mm regn i det seneste døgn midlertidigt har indstillet arbejdet.

North Dakota har ellers ikke været forvænt med regn i de seneste måneder - Hedebølgen med temperaturer op mod 35 grader har sat sine tydelige spor.

"Så vidt jeg kan forstå på min chef, har afgrøderne aldrig været så ringe som i år", siger han.

Høsten af vårbyg og vårhvede går formentlig i gang i næste uge, fortæller Henrik Buhl.


Henrik Buhl fra North Dakota


ENGLAND: Vinterbyggen gav otte ton pr. hektar

"Vi begyndte på vinterbyggen mandag. Vandindholdet lå på 14 pct. Udbyttet er okay på 8 ton pr. hektar".

Sådan fortæller Dominic Swan fra Salle Farms, der driver i alt 7.000 hektar jord på bl.a. tre godser i området ved Norwich.

"Vi har haft tørvejr i de seneste uger – dog overskyet, så nu må vi se, om det har været nok til at fylde kernerne. Jeg vil stadig skyde på, at vi får en okay høst i år - uden at det ligefrem bliver en rekordhøst", siger han.

Om 14 dage forventer Salle Farms at gå i gang med høsten af vinterraps. Derefter venter bl.a. vinterhvede, vårbyg, hestebønner, sukkerroer, rug, majs, kartofler og en smule ærter.


Dominic Swan fra Salle Farms.


Frankrig: Vinterhveden gav alt for lavt udbytte

"Jeg høstede mine 70 hektar med vinterhvede i sidste uge", siger Christian Knarreborg fra slottet Chauteau Les Pesquiès i Sydfrankrig. Udbyttet var til gengæld ikke som håbet.

"Hveden gav kun 1,5 ton pr. hektar – det var utilfredsstillende. De konventionelle landmænd i området har også været ramt af et lavt udbytte i år. Forklaringen er måske, at det var meget tørt hernede i marts og april", siger han. I sidste uge fik området omkring slottet 20 mm regn.

"Det er fantastisk for mine solsikker og sojaen, der har brug for vand. Solsikkerne, der blomstrer i næste uge, står godt. Dem har jeg gode forhåbninger til".


Christian Knarreborg, Les Pesquiès, Sydfrankrig. 125 ha økologisk drift.


Litauen: Gik i gang med vinterrapsen i denne uge

Efter en regnbyge onsdag påbegyndte Klaus Jensen fra Litauen høsten af vinterraps torsdag.

"Vandprøven viste 7,4 pct., så det er i hvert fald klar. Vi er kun lige gået i gang, og på trods af, at vi kun har tærsket det ringeste raps indtil videre, er jeg positivt overrasket over udbyttet. Det svarer i hvert fald til en gennemsnitlig avl", siger han.

I alt skal han erobre 115 hektar med vinterraps. Derefter vinterhveden og hestebønner.

"Bønnerne har desværre slet ikke fået vand nok. Jeg tror faktisk ikke, de bliver til noget i år", konstaterer han.


Klaus Jensen driver 500 hektar lejet jord i Litauen alene.


Rusland: Tørken tager toppen af udbyttet

"Vi kom i gang med høsten tirsdag, men blev stoppet af regn onsdag", fortæller Bent Kjærgaard Jensen fra Datskii Bacon.

"Vi nåede at få høstet 170 hektar med de otte mejetærskere, og de skulle gerne kunne klare mere end det i løbet af en dag. Men den første høstdag skal udstyret altid køres ind, og ting går i kage".

Tørken har taget toppen af udbyttet hos Datskii Bacon. De meget foreløbige indikationer på udbyttet af vinterhvede tyder på 3,8 ton pr. hektar.

"Det er ikke specielt imponerende. Men det ligger altid lavere her end i Danmark. Vores rekord var sidste år med 6,3 i snit".

Bent Kjærgaard Jensen, driftsleder og medejer af Datskii Bacon.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle