Vi gik forrest - hvorfor får vi ikke vores penge?

Ingen af de landmænd, der blev færdige med deres minivådområder sidste år, har fået deres penge.

I hele 308 tilfælde nikkede Landbrugsstyrelsen i 2019 ja til, at landmænd kunne gå i gang med at bygge et minivådområde - en lille sø, der kan opsamle kvælstof.

Efter prøveåret i 2018 med et forsigtigt antal ansøgninger og nogle opstartsproblemer, var der store forventninger til den fuldvoksne 2019-årgang.

De er dog ikke blevet indfriet.

Status er i slutningen af februar 2021, at efter gentagne IT-problemer, først med ansøgningen, senere med klarmeldingen, er 23 minivådområder meldt færdige, og i nul tilfælde har Landbrugsstyrelsen udbetalt det fulde tilskud.

Afskrækker andre

Alene i Kolding Herreds Landboforening har seks landmænd bygget minivådområder.

LandbrugsAvisen mødte de seks i september sidste år, hvor de frustreret kunne konstatere, at det IT-system, hvori man skulle melde sit minivådområde færdigt, ikke var klar.

Det blev det i november, hvor deres konsulent meldte alle seks klar, men ingen af dem har endnu modtaget den sidste halvdel af tilskuddet.

"Det er simpelthen bare for ringe. Det kan ikke være rigtigt, at der skal gå så længe", siger Peter Hindbo, der blev færdig med at grave ud i efteråret 2019, og fortsætter:

"Det her bøvl afskrækker jo andre fra at gå i gang".

Hører intet

Ud af de seks fik Peter Hindbo og Alex Hansen allerede i december besøg af Landbrugsstyrelsen til det obligatoriske kontroltjek, der primært går ud på konstatere, at de indsendte data fra en landinspektør matcher virkeligheden.

Tre måneder efter klarmeldingen har de to ikke hørt noget fra styrelsen eller modtaget de manglende penge.

De fire andre landmænd har end ikke modtaget noget kontrolbesøg og dermed heller ingen penge.

Efter LandbrugsAvisens henvendelse til Landbrugsstyrelsen kan brødrene Carsten og Kaare Thomsen dog fortælle, at styrelsen torsdag har været forbi til kontrol.

Kom ind i kampen

Jørgen Axel Dinesen har hverken fået kontrol eller penge, selv om han betalte regningerne for gravearbejdet for et års tid siden.

Han har ellers store planer om flere minivådområder, men det bliver ikke i år, hvor puljen med over 200 mio. kr. er langt større, end den har været tid-ligere.

"På den korte bane har jeg simpelthen mistet troen på, at det kommer til at køre", siger han og fortsætter:

"Det her handler om mere end den tid, der bliver spildt med at gå og vente. Det handler også om skuffelsen og de økonomiske trængsler, der følger med, når man ikke får pengene. De må komme ind i kampen inde i den styrelse. Og når de gør det, så er vi klar med mere jord til minivådområder".

Ærgerlige rådgivere

Oplandskonsulent hos KHL Aksel Ravn kalder sig ukuelig optimist.

"Jeg tror på, at det kommer til at køre, for det skal det. Men det er bare rigtig træls og frustrerende, at det ikke kører. Mange andre tør ikke gå i gang, når de ikke ved, hvornår pengene kommer. Det er, som om systemet ikke er gearet".

Også hos Seges ærgrer man sig over bøvlet.

"Når pengene ikke kommer til tiden, så får det en klar betydning for landmændenes villighed til at indgå i de her ordninger, og det er virkelig ærgerligt", siger Simon Bjorholm, specialkonsulent hos Seges.

Læs forklaringen på forsinkelsen fra Landbrugsstyrelsen her.

Obs. Link til Landbrugsstyrelsens svar er sat ind søndag.

Faktaboks

I 2019 fik 308 landmænd lov til at bygge minivådområder, men der har været problemer undervejs.

April 2019

Hård start med drilsk IT

Landbrugsstyrelsens IT-system kokser allerede fra start, da det viser sig, at det er umuligt at indsende ansøgninger om minivådområder foråret 2019. Efter en påtale fra daværende minister Jakob Ellemann-Jensen (V) kommer der skred i systemerne inden for et døgn.

Maj 2019  

Nye problemer med IT

Kun en måned går der, og så er den gal igen. Igen sætter IT-systemerne i Landbrugsstyrelsen ud, og sagsbehandlingen af de ansøgte minivådområder sættes på hold indtil midt i september.

Februar 2020

Rapport dumper landbrugets indsats

I starten af 2020 konkluderer Miljøministeriet i en rapport, at landbruget når 60 pct. i mål med den kvælstofindsats, man har lovet i Landbrugspakken. Minivådområde-ordningen har kørt i 2018 og 2019 og har oplevet massive problemer. 

September 2020

Tro det eller ej: Flere IT-problemer

Nogle af de landmænd, der ansøgte om at bygge minivådområder i 2019, er ved at være færdige. Nogle har været færdige længe. Alligevel kan de ikke bede om at få pengene fra styrelsen. IT-systemet er ikke klar, lyder det.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle