Video: Kokkeelev fra Valby er tjekket ind hos landmand

Landmand Carsten Rønde har besøg af en ung kokkeelev fra Valby, og de inspirerer hinanden i køkken og mark.

Hun begyndte med at støbe beton. Så passede hun grise og kvæg og så på grønsager, inden de tog på indkøb og så på forbrugermærker. Dagen blev rundet af med andejagt. Det var så første dag.

Clara Juul er kokkeelev og opholder sig fem dage hos Carsten Rønde, for at hun kan lære om, hvordan råvarerne bliver til, og blive inspireret til brugen af dem. Samtidig kan Carsten Rønde få nye impulser ind på bedriften, der udmærker sig ved at producere direkte til restauranter i Aarhus, og hvor kokkene selv kommer og plukker og henter årstidens varer. 

Alsidigt arbejde

Clara Juul er allerede imponeret over, hvor meget en landmand skal kunne

"Jeg vidste godt, at det var meget alsidigt, men det er mere end forventet. Det er jo lige fra at sætte øremærker i til at arbejde med beton og overholde en masse reglementer for det ene og andet. Og så skal de samtidig være forretningsmænd", siger hun. 

Samtidig overrasker det, hvor mange forskellige produkter Carsten Rønde har: Grise, køer, mel, hyldebær, æbler, pærer, mange bær og endnu flere grønsager.

Begge veje

Carsten Rønde tøver ikke med at spørge Clara: "Nu har jeg det her. Kan du finde på noget at bruge det til?".

Det er noget af det, han får ud over at have en kokkeelev på besøg. 

"Jeg lærer også noget. Clara så nogle nyspirede grønkålsplanter i marken og spurgte om, det var aspargebroccoli. Den art har jeg ikke rigtig hørt om, så nu skal jeg på planteskolen for at se, om jeg kan få planter af den til næste år, for det er åbenbart noget, unge mennesker er glade for. Så kan jeg nok sælge noget til restauranterne", siger han.

Det, der gjorde størst indtryk på Clara Juul på dag et, var nok jagten, hvor Carsten Rønde og nogle jægervenner skød 35 krikænder på 20 minutter. 

"Det var for fedt. Og så det med, at Carsten ringer til restauranter og spørger, om de kan bruge dem, må være enormt inspirerende for kokkene, fordi det var det, som naturen gav os lige nu", siger hun. 

Altid en bagside

Snakken om mærkerne på fødevarer i supermarkedet var også udviklende. 

De kunne få to krumme, konventionelle, danske agurker eller en spansk økologisk agurk for omtrent det samme og snakkede så om, hvad der ville være mest bæredygtigt, forklarer Carsten Rønde.

"Det med mærkerne er meget spændende. Som almindelig forbruger er det et helvede at købe ind, når man gerne vil tage det moralske valg, for der er altid en eller anden bagside ved de forskellige mærker. Det er vigtigt at kende historierne bag mærkerne som kok", siger Clara Juul.

Valget faldt i øvrigt på de to krumme agurker, der var lokale, selv om hun normalt foretrækker det økologiske spor. 

Pust udefra

Det er ikke første gang, Carsten Rønde har en kokkelev på besøg i en uge. Clara Juul er lige begyndt som elev og er stadig på skole, hvor han sidste år havde en, som lige var blevet udlært.

"Begge dele er godt, for det er godt med et pust udefra og fra de unge, men jeg er nu glad for, at jeg kan påvirke Clara tidligt i uddannelsen, så hun forhåbentlig kan tage endnu flere idéer om råvarer med sig", siger han.  

Emneord

video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle