»Dansk landbrug har mistet en vigtig allieret i EU«

Briternes udtræden af EU kan tippe balancen yderligere væk fra markedsorientering af den fælles landbrugspolitik. Det vurderer fem danske politikere.

Briternes udtræden af EU vil svække dansk indflydelse på den europæiske landbrugspolitik, hvor balancen nu tipper endnu mere væk fra det liberale, markedsorienterede.

I stedet vil de mere socialpolitiske og protektionistiske holdninger, der gør sig gældende i Sydeuropa, få øget vægt.

Det vurderer miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

»Brexit betyder, at Danmark mister en vigtig, landbrugspolitisk allieret. Den danske, markedsorienterede position er svækket. Derfor skal vi nu til at vurdere på, hvem der skal være vores nye alliancepartnere,« siger Esben Lunde Larsen.

Politikere enige

Den vurdering deler to andre, tidligere landbrugs- og fødevareministre, Eva Kjer Hansen (V) og Mette Gjerskov (S).

»Storbritannien har som vi blik for det globale og handelspolitiske, og de har også været vigtige allierede i forhold til at bekæmpe EU-bureaukratiet. Det er et stort tab for Danmark at miste så stor og stærk en alliancepartner i EU,« siger Eva Kjer Hansen.

Mette Gjerskov er på samme linje:

»Der er slet ingen tvivl om, at når UK melder sig ud af EU, så er det ikke godt for Danmark. De har langt hen ad vejen set tingene på samme måde, som vi har, og vi har bl.a. samarbejdet med dem på det grønne område,« siger hun. Mette Gjerskov opfordrer derfor Esben Lunde Larsen til at lægge sig i selen for at finde nye alliancepartnere.

»Han skal gøre virkelig meget ud af at lytte sin til sine EU-kolleger for at holde øje med, om der er lande, der flytter sig.«

Skidt for liberal linje

Jens Rohde, radikalt medlem af Europa-Parlamentets landbrugsudvalg og af den liberale gruppe, ALDE, frygter også, at Brexit kan føre til, at den fælles landbrugspolitik mister fokus i forhold til at sikre europæisk landbrugs konkurrenceevne.

Han har allerede mærket effekten af få briter i ALDE, hvor briterne gik fra 12 til ét medlem ved sidste valg til Europa-Parlamentet. Det har givet en mærkbar svækkelse af den politiske linje, som tiltaler især nordeuropæiske medlemmer af ALDE, siger han.

»Brexit er et åbenlyst tab for Danmark. Det er i forvejen en udfordring at fremme den liberale og konkurrenceorienterede linje. Og vi ved jo alle, at der er sydeuropæiske lande, som har interesse i at vene tilbage til kvoterne.«

Dohrmann: Spis brød til

Jørn Dohrmann, medlem af Europa-parlamentet for det EU-skeptiske Dansk Folkeparti, er mindst bekymret over Brexit. Og han mener, at den fælles landbrugspolitik i forvejen halter i mange retninger.

»Vi kan stadig handle med briterne, og deres forbrugerne vil stadig ønske bacon på bordet, så lad os nu vente og se, hvilken aftale briterne får. Men det her er et wake up-call for EU og et forvarsel om, at vi nu får et Europa i flere hastigheder. Måske skulle vi spørge vores egne vælgere, om vi skal gøre det samme.«

Faktaboks

Brexit og dansk landbrug

  • Det britiske marked er - selvom det er vigende - meget vigtigt for den danske fødevaresektor, som i 2015 eksporterede for ca. 13 mia. kr. til UK.
  • Briterne aftager 86 pct. af al bacon eksporteret fra Danmark.
  • I 2015 udgjorde det britiske marked 8,2 pct. af fødevareklyngens eksport mod 13,5 pct. i 1990. Faldet skal ses i lyset af, at Danish Crown, Tican og Arla i dag har stor lokal forankring i produktioner i Storbritannien.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle