Konkurstruet: Banken har sat en frist til mandag

Helle Andreasens familie har i et år kæmpet for at holde deres gård konkursfri. Og hun gør det med åben pande.

"Jeg trodser min jyske tilbageholdenhed for en stund," skrev skolelærer Helle Andreasen i en statusopdatering 8. oktober.

Den gård, som Helle Andreasens mand er 6. generation på, blev sat offentligt til salg af banken. Efter næsten et års kamp og en konkurs og søgen efter nyt pengeinstitut, fik de pludselig en deadline på 40 dage til at komme med en plan for tilbagekøb.

"Jeg spekulerede over, om jeg skulle skrive på Facebook, at vi ikke kunne komme videre. Jeg endte med at skrive ærligt om vores situation. Rigtig mange sidder i samme situation som os," siger Helle Andreasen, hvis opslag blev delt tusindvis af gange.

Onsdag til Delegeretmøde 2016 brugte L&F-formand Martin Merrild hendes eksempel som et billede på den del af erhvervet, der stædigt slås med den økonomiske modgang.

”Jeg forstår dine frustrationer og er glad for, at du taler åbent om dem,” sagde formanden og forsikrede, at Axelborg arbejder for hende og hendes mange kolleger hver eneste dag.

Det offentlige salg og konkursen er konsekvensen af et swap-lån og de lave mælkepriser.

"Jeg er bevidst om, at vi selv har taget lånet, men rådgivningen kunne have været bedre. Til sidst blev renterne så høje, at vi ikke kunne holde vores kassekredit, og banken ville ikke sætte kassekreditten op," siger Helle Andreasen.

Bedriften har kørt godt med en årsydelse pr. ko på 12.600 kg mælk, bedriften ligger i top 15 procent i dækningsbidrag og har en lav dødelighed. Flere bekendte af familien kunne ikke forstå, at bedriften kunne gå konkurs, når den kørte så godt, beretter Helle Andreasen.

Banken gav i første omgang familien indtil i går, torsdag, til at finde en løsning på konkursen. Ellers ville dyrene blive sat ud. Indtil videre er deadlinen blevet udsat til mandag, og familien har næsten fået alt på plads. De har fundet en bank, der gerne vil finansiere et køb, hvis Helle Andreasen køber gården, der skulle dog mange sikkerheder til. Det er næsten fundet nu.

"Vi er så tæt på at have alt på plads, så det vil bare være så ærgerligt hvis det ikke lykkes for os," siger Helle Andreasen, der fortæller åbent om processen på Facebook.

Der skal snakkes om det

Da Helle Andreasen skrev sit opslag på Facebook, der i skrivende stund er delt 2.615 gange, skrev hun også til blandt andet Martin Merrild, Esben Lunde Larsen og Karen Hækkerup. Hun inviterede dem ud for at se en flot bedrift, der stod til at blive lukket helt ned.

"Alle undskyldte sig med, at de allerede arbejder for os og kender situationen. Bæredygtigt Landbrug delte opslaget på vores Facebookprofil, men der manglede noget. Det er simpelthen ikke godt nok, at de, der skal tale landbrugets sag, ikke får noget mere opmærksomhed ud i medierne og til alle de danskere, der ikke kender til, hvordan landbruget fungerer i dag, og hvordan det står til herude," siger Helle Andreasen.

Helle Andreasen kunne ikke stå og kigge på længere. 

"Min mand og svigerfar knokler hver dag, mindst 60 timer om ugen. Jeg føler ikke, at der bliver snakket om det her. Landbrug og Fødevarer siger, at de ikke kan gøre noget. Selvfølgelig kan de ikke gøre noget for vores konkrete sag, men de kan være med til at sætte fokus på problematikken. Deres opgave er da at skabe opmærksomhed omkring dette, både for den almene offentlighed/forbruger og overfor politikkerne,"  siger Helle Andreasen.

I sit Facebookopslag skriver Helle Andreasen – "Landbruget bløder".

Har lavet en Facebook side for landmanden

Helle Andreasen bor sammen med en landmand, og hver dag ser hun sin mand knokle ude på bedriften.

"Det er hårdt at se min mand og svigerfar knokle hver dag. Det gør ondt at se nogen, der har en drøm, og bare knokler for at få den til at lykkes. Det er også hårdt for resten af familien, der i et år ikke har vidst hvordan hverdagen så ud i næste uge,"  siger Helle Andreasen.

Derfor har landmandskonen oprettet en Facebookside til landmænd og landmandsfamilier, der står i samme situation. Siden hedder "Landbrugets Stemmer", og er en portal, hvor man kan snakke sammen om det, som der ikke bliver snakket om.

"Jeg lægger min opdatering op på Landbrugets Stemmer, og jeg håber, at andre vil gøre det sammen, så vi kan fortælle, hvad der sker herude i landbruget,både for at give hinanden idéer til at klare de svære situationer, oplyse de der ikke kender så meget til landbruget og så for at råbe de folk op, der sidder og skal tage beslutningerne" siger Helle Andreasen.

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle