Økologiske sommermøder var velbesøgte

Mere end 300 landmænd har gennem de seneste uger debatteret økologi i krydsfeltet mellem politik og faglighed på økologiske sommermøder. Senest blev der afholdt et velbesøgt møde hos økologisk planteavler Per Bundgaard fra Vadum.

Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, og Hans Erik Jørgensen, der er formand for Økologisektionen hos Landbrug & Fødevarer, åbnede forleden den politiske debat med at tage temperaturen på økologien i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Martin Merrild ser økologien som ét af landbrugets mange ben at stå på.

”Der er enorme muligheder for økologi. Vi skal imødekomme dét, forbrugerne gerne vil have. Samtidig skal vi have fokus på at have en produktion, vi kan tjene penge på – og gerne blive ved med tjene penge på,” sagde Martin Merrild på mødet, der blev afholdt i sidste uge og understregede, at anerkendelse og troværdighed er to vigtige ting for økologien

”Vi har i Danmark et unikt sammenhold i vores erhverv. Vi lytter og støtter op om hinanden, og lader os inspirerer af hinanden uanset produktionsform. Derudover har vi det røde Ø-mærke (det statskontrollerede økologimærke, red.), som er et fantastisk brand, der skaber stor troværdighed om de økologiske fødevarer,” sagde Martin Merrild.

Godt tilfreds med økologiens placering

Økologiformand Hans Erik Jørgensen er godt tilfreds med økologiens plads i Landbrug & Fødevarer:

”Jeg føler mig godt tilpas som økolog i Landbrug & Fødevarer. Vi bliver taget seriøst, og vi har en god respekt for hinanden. Tonen i erhvervet har flyttet sig, og vi bruger ikke tid på at skyde på hinanden,” sagde Hans Erik Jørgensen.

afskaf eu-støtten

Et af emnerne, der optog de godt 60 fremmødte landmænd, var EU’s fremtidige landbrugspolitik.

Brian Fruergaard-Roed, der er økologisk mælkeproduktion fra Nørager, åbnede debatten med at udfordre Martin Merrild på den fremtidige europæiske landbrugspolitik:

”Hvorfor ikke indse, at landbrugsstøtten skal udfases – også inden for økologien? Det vil give respekt i omverdenen, og vi vil hurtigt finde en ny balance i økonomien,” sagde Brian Fruergaard.  

Martin Merrild er i princippet enig med Brian Fruergaard, men ser det dog ikke som en realistisk mulighed.

”Jeg kan sagtens holde en flammende tale for, hvordan og hvorfor vi skal liberalisere verden. Men realpolitisk kommer det ikke til at ske. Der er ikke stemning for det i Europa, og hvis vi ikke har en fælles landbrugspolitik med fælles støtteregler, vil mange lande lave nationale støtteordninger, der vil virke stærkt konkurrenceforvridende,” sagde Martin Merrild.

Hans Erik Jørgensen bakker også op en fælles Europæiske landbrugsstøtte.

”Jeg sad i weekenden og bladrede i mit regnskab. Hvis man piller støtten ud, ser det slunkent ud. Det er rimelig fornuftigt, at vi har en landbrugsstøtte. Jeg synes ikke, man skal gøre som New Zealand. Landet er – siden støtten blev fjernet – blevet ’voldtaget’ af en kæmpe landbrugsproduktion,” sagde Hans Erik Jørgensen.

Per Kølster, der er formand for Økologisk Landsforening gav udtryk for, at man bør italesætte landbrugsstøtten på en ny måde.

”Vi skal holde op med at tale om støtte. Vi skal tale om, at vi skal have betaling for at levere dét, samfundet gerne vil have, at vi leverer,” sagde han.

Recirkulering af nærrigsstoffer, økologisk biogas, regler for produktion af økologisk honning og pløjefri dyrkning var andre emner, der livligt blev debatteret i maskinhuset hos Bundgaard Økologi.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle