ØL: Glæde over støtte - nu mangler bare bankerne

En aftale i dag mellem Regeringen, Enhedslisten og SF sikrer en styrket støtte til investering i økologisk landbrug, samt ny viden og næringsstoffer, der forbedre udbytter og økonomi.

Regeringen, Enhedslisten og SF har offentliggjorde her til morgen en aftale om det danske Landdistriktsprogram.

Det glæder Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Han håber, at investeringsstøtte til økologisk landbrug også får tilsvarende gang i den finansielle sektor.
 
"Vi håber, at politikernes offensive tilgang til økologi, sammen med den meget positive markedsudvikling, vækker de nervøse finansielle institutioner, der er tilbageholdende med investering i økologi."

"Det er er snart ikke et spørgsmål, om finansielle institutioner kommer i gang, men om hvem, der kommer først," siger Per Kølster.

Aftalen på fire mia. kr. til landbruget over tre år støtter investering i stalde, naturgenopretning og styrket konkurrenceevne. Herunder skal investeringer på 170 mio. kr. i økologisk landbrug, og 45 mio. til udvikling og innovation, styrke økologi og bidrag til grøn vækst i landområder.
 
"Aftalen skaber nye muligheder for de økologisk landmænd, der har behov for at investere i nye stalde og udstyr, udvikle nye produktioner og innovativ praksis i mark og stald, og udbrede de nye idéer. Det giver bedre bundlinjer, og  bedre økologi. Og det bliver mere attraktivt at lægge om," siger Per Kølster.

Næringsstoffer til økologisk landbrug

Per Kølster fremhæver særligt, at politikerne var lydhør om behov for udvikling af økologi, herunder at flere næringsstoffer bliver tilgængelig for de økologisk landmænd.

"Aftalen støtter økologer i at sikre flere næringsstoffer fra by og naturarealer tilbage til de økologiske marker. Det er meget positivt, at der kommer støtte til investering i komposterings- og recirkuleringsanlæg samt støtte til nye viden- og demonstrationsprojekter under erhvervsordninger."
 
"Vi økologer har ikke løst alle udfordringer, og vi er ikke færdige med at udvikle økologi eller vores landbrug. Derfor er vi glade for, at økologi blev prioriteret i et ellers stramt Landdistriktsbudget. Aftalen flytter indsatsen i programmet ud på vores landbrug, nu hvor markedsudvikling er flyttet ud af programmet."

Øget omlægning - flere er velkommen

Den største post på økologiområdet er støtte til landmænd der lægger nye arealer om til økologi, eller driver de økologiske hektar.

"Aftalen er således samtidig en invitation til flere landmænd til at være med og giver alle økologer mulighed for at udnytte det opsving, vi sammen har skabt på markedet. Mejerierne, slagterier, møller og grøntvirksomheder efterspørger flere økolandmænd. Markedet er med, og vi kan mærke at flere konventionelle landmandskollegaer efterlyser omlægningstjek. De er meget velkomne," slutter Per Kølster.

Emneord

politik , økologi , finansiering

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle