Arla-formand til andelshavere: Husk god pris på grøn strøm

Jan Toft Nørgaard minder andelshaverne om muligheden for at sælge oprindelsesgarantier for grøn strøm. Initiativet skal støtte op om reduktion af drivhusgasser ude på gårdene – og hos Arla.

Andelshavere, som producerer grøn strøm, fik i løbet af 2021 mulighed for at bidrage til at drive deres andelsselskab ved at sælge oprindelsesgarantier til Arla til en konkurrencedygtig pris.

Og den mulighed fortsætter Arla med den målsætning, at den skal være til gavn for alle parter. Mange af Arlas andelshavere producerer grøn strøm til egne gårde og til det offentlige elnet, og enkelte har valgt at sælge oprindelsesgarantier til Arla.

”Det er stadig åbent for andelshaverne, hvis de gerne vil sælge klimacertifikater (oprindelsescertifikater, red.) til Arla. Hvad der ellers skal til ude på gårdene i forhold til klima, er det, vi skal til at sætte i proces hen over sommeren”, siger Jan Toft Nørgaard, bestyrelsesformand i Arla.

Han henviser til, at Arla har udset 2022 som året, hvor mejeriselskabet for alvor skal få hjulpet deres andelshavere i gang med yderligere reduktion af drivhusgasser på gårdene. Det er også blandt årsagerne til, at Arla har valgt at hæve efterbetalingen som led i deres nye strategiperiode, Future 26.

I mælkeproduktionen på gårdene går Arla efter at reducere udledningen i mælkeproduktionen med 30 procent frem mod 2030 sammenlignet med 2015. Ved udgangen af 2021 havde Arla opnået 7 procents reduktion – samme niveau som ved udgangen af 2020.

Via køb af oprindelsesgarantier, som er et standardiseret EU-certifikat, garanteres det, at strømmen er produceret ved hjælp af vedvarende energikilder, og at CO2-reduktionen kun tælles med én gang – af garanti-ejeren.

Tidligere skulle salg af garantier ske enten via et forsyningsselskab eller en forhandler, men siden maj 2021 har Arla købt garantier for vedvarende energiproduktion direkte af sine andelshavere. Når andelshaverne vælger at sælge direkte til Arla, opnår de den fulde pris, som Arla ellers ville betale for garantierne på det åbne marked.

Små og store skridt

Initiativet med køb af oprindelsesgarantier skal være med til at øge Arlas andel af vedvarende energi til drift ved at beholde landmændenes grønne el inden for mejeriets egen værdikæde. Samtidig er initiativet en opfordring til øget energiproduktion på gårdene.

I mejerikoncernen Arla Foods er målsætningen 63 procent mindre udledning af drivhusgasser inden 2030 sammenlignet med 2015. Ved udgangen af 2021 havde Arla opnået 25 procents reduktion.

I januar indgik Arla en aftale om etablering af fire nye solcelleparker med Better Energy. Over en 10-årig periode forpligter Arla sig til at aftage langt hovedparten af strømmen fra de fire solcelleparker.

Aftalen vil dække omkring en tredjedel af Arla Danmarks samlede strømforbrug. Der er flere af den slags aftaler i støbeskeen, så mejerikoncernens strømforbrug bliver dækket af vedvarende energi.

”Det er ikke opkøb af klimacertifikater blandt andelshaverne, der lukker udfordringen om udelukkende grøn strøm hos Arla, det er små skridt på vejen derhen. Vi fokuserer på de tiltag, der kommer til at rykke som elkøbet hos Better Energy. Vi har tilbuddet om at sælge certifikater til Arla til en ret god pris, og den opfordring gælder stadig”, siger Jan Toft Nørgaard.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle