»Det er lidt kriminelt at være landmand, hvis man ikke er økolog«

Henning Thybo savner samfundets forståelse for landbruget. Danskerne er for fokuserede på økologi, synes han.

Danskerne forstår ikke landmænd. Selv om de lever et højteknologisk liv selv, og de virksomheder, de arbejder i, har udviklet sig og er større end for 50 år siden, ligger der lige under overfladen en grundholdning om, at landbruget skal være mere som i gamle dage. Det fornemmer Henning Thybo i forhold til sin kartoffelejendom.

»Det er, som om man er lidt kriminel, når man er konventionel landmand. Folk kan simpelthen ikke forstå, at man ikke er økolog. De siger det ikke altid direkte, men jeg kan mærke det på dem«, siger han.

Det undrer ham, for selv om 50 procent siger, at de vil købe økologisk, når man spørger dem, så er det kun 13 procent af varerne i butikkerne, som er økologiske.

Mange sprøjtninger

Som kartoffelavler dyrker han en afgrøde, der kræver mange behandlinger, hvis man skal høste et anstændigt udbytte. Det er nødvendigt for at sikre økonomien, og for Henning Thybo giver det heller ikke mening at bruge arealerne på at dyrke måske den halve avl, bare fordi den er økologisk.

»Der er grund til, at vi sprøjter. Det er for at løse nogle problemer«, understreger han.

Henning Thybo vil ikke have pesticider for enhver pris.

»Vi må erkende, at hvis det går i grundvandet, duer det ikke. Vi skal ikke bare have lov, fordi vi har brug for det. Jeg tror bare, mange ikke ved, at økologer også bruger sprøjtemidler. Der er godkendt 46 sprøjtemidler til økologisk jordbrug«, siger han.

Gør en indsats

Selv arbejder han også aktivt for at sprøjte mindre.

For eksempel ved af dele gødningen for at mindske behovet for at sprøjte mod skimmel. Han er selv med til at udvikle »Crown crusher«, som skal aflive kartoflerne i stedet for at nedvisne dem med Reglone, og 100 hektar af kartoflerne er i år radrenset i stedet for at blive sprøjtet mod ukrudt.

»Det er ikke gået for godt alle steder. Det er fra perfekt nogle steder til dårligt på bakker med sidehæld. Der, hvor vi kun har radrenset og ikke sprøjtet, skal vi måske ud at håndluge melde«, siger han.

Problemet med sidehæld får han løst inden næste sæson men en enkelt melde nok altid vil overleve, mener han.

Klima

Henning Thybo synes også, at landbruget står mere for skud, end hvad rimeligt er, når det gælder klima.

»Man skal ikke læse mange linjer om klima, før der står, at landbruget står for 25 procent af klimagasserne. Så er det landbruget, det handler om. Hvad så med de 75 procent?« spørger han.

Han peger på, at landbruget producerer fødevarer, og dem skal man jo have. De 25 procent kan derfor ikke reduceres til nul.

»Der er ikke mange, som stiller spørgsmål ved bilernes udledning. Det er, som om den bare er en naturlov«, siger han.

Henning Thybo savner, at man ligesom i Norge ser lidt op til landmændene, fordi de sikrer, at samfundet får fødevarer nok.

»Der var noget af den stemning under coronakrisen, og jeg håber, det kan være med til, at politikerne vil sikre, at vi får lidt bedre vilkår at arbejde under herhjemme«, siger han.

Faktaboks

Fakta om bedriften:

  • 53 år, planteavler, Arnborg
  • Dyrker 900 hektar, deraf 320 hektar kartofler, 70 hektar græsfrø og resten maltbyg
  • Udbytte: 87 hkg stivelse pr. hektar i gennemsnit
  • Driver planteavl med investeringsselskab i Polen
  • 3 faste medarbejdere plus ofte elever
  • Næstformand Brande Kartoffelmelsfabrik og bestyrelsesmedlem i KMC
  • Gift med Karen og har tre voksne døtre

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle