Forbudte udskæringer må snart sælges igen

BSE-restriktioner lempes for dansk kød, så flere dele af slagtekroppen fremover må udnyttes frem for at skulle destrueres. Det kan fjerne million-dyre udgifter for slagterierne. Landmænd må dog vente lidt på at se gevinsterne på noteringen.

Efter slagterierne i årevis har måttet sende T-bone-steaks til destruktion, bliver det nu snart muligt igen at sælge dem i landets kølediske.

Reglerne omkring BSE, kogalskab, lempes nemlig nu for de lande i EU, der har status af ubetydelig risiko. Det betyder, at dele af slagtekroppen, der hidtil har været omfattet af regler for specificeret risikomateriale (SRM), nu ikke længere skal destrueres men i stedet kan udnyttes og sælges.

»Det er et stort skridt og helt super, at vi har fået rykket lovgivningen. Vores mand i Bruxelles har gjort et kæmpe arbejde,« konstaterer formand for Kødbranchens Fællesråd Anne Nielsen.

20 lande er omfattet af de nye EU-regler, der betyder, at hele tarmsættet må bruges, samt rygsøjlen. Derimod skal rygmarv og dele af hovedet på dyr over 12 måneder stadig sendes til destruktion.

»Vi har ikke opgørelser over, hvad det har kostet i kroner og øre, men det er mange, mange millioner bare for dansk landbrug. I dag betaler vi for afhentning og destruktion. På sigt skulle det så nu gerne betyde, at vi får afsætning og indtjening af nogle af disse produkter i stedet,« siger hun.

Blandt mulighederne er salg til forbrugerne. Men også salg til foderbrug eller til biogas kan komme på tale.

10 øre på noteringen

Næstformand i Kødbranchens Fællesråd og formand i DC Beef Peder Philipp er godt tilfreds med lempelsen. Nu forestår der et stort arbejde på slagterierne, påpeger han.

»At få løftet restriktionerne er kun første step. Så skal vi finde ud af, hvor mange steder der er et marked for de forskellige produkter, og hvad økonomien er i det. Det er en længere proces,« forklarer han.

Han tvivler ikke på, at lempelserne vil betyde en højere notering på sigt. Men hvornår og hvor meget vil og kan han ikke konkretisere.

»Det bliver ikke en krone. Men 10 eller 20 øre har også ret. Det vil især være fra biprodukter, at gevinsten kommer, da det også udgør den største mængde,« siger han.

Peder Philipp påpeger dog, at der også formentlig skal investeres i nyt udstyr på slagterierne, hvis for eksempel tarmsættet skal renses, før det kan sælges.

Faktaboks

BSE-restriktioner

  • Danmark har siden 2011 haft ubetydelig BSE-risiko
  • 20 EU-lande for lempet reglerne. Store lande som Polen, Spanien, Tyskland og Irland er dog ikke med
  • Reglerne træder formentlig i kraft i slutningen af august

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle