Nybyggeri skal gøre det lettere at have hjertekøer

Ny afdeling til opstartende malkekøer slår to fluer med et smæk – bedre dyrevelfærd og højere ydelse.

Miljøgodkendelsen er i hus, og snart kan Kaare Larsen starte en ny velfærdsepoke på Brunbjerggaard. De opstartende malkekøer skal have en velfærdsafdeling, og det samme skal medarbejderne. Det vil sige, at han i samme åndedrag med velfærdsafdelingen til køerne bygger omklædningsrun med bad og toilet til medarbejderne, et ordentligt staldkontor og et nyt mælketanksrum.

»Det nye velfærdsafsnit bliver godt for nykælverne, men det bliver også nemmere for os at leve op til to-hjerteordningen. Når byggeriet er slut, bliver der plads til en løbegård til kalvene, der er 4-8 måneder, så vi kan have dem hjemme i stedet for at køre dem hen på en gård en kilometer væk«, forklarer han.

Dermed bliver det hele nemmere at overskue og passe.

300 kvadratmeter

De nykælvende køer skal gå i det 300 kvadratmeter store velfærdsafsnit i en månedstid efter kælvning i stedet for at komme tilbage på produktionsholdet med det samme. Afsnittet er indrettet som et stort dybstrøelsesareal med fast betonrepos, som de går op på og æder.

Først malkes nykælverne, og derefter vender de lågerne og malker køerne fra det store malkehold.

»Konsulenterne siger, at man kan løfte ydelsen hos dem, når de går i halm til navlen og har god plads«, forklarer Kaare Larsen.

Det er meningen, at køerne i velfærdsafsnittet udskiftes løbende, så hver gang der lukkes en ny ko ind, lukkes den, der har været der længst, over i produktionsholdet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle