Så er første køber af ny stortærsker på plads

Efter brand lejede landmand en mejetærsker, og få måneder senere står han så som Danmarks - og måske også Europas - første køber af ny stormejetærsker.

Gode råd var dyre, da Michael Stangs mejetærsker brændte ned under høsten.

Efter lidt rundringninger lykkedes det for landmanden på Kildegård ved Nr. Alslev på Falster at leje en brugt Case IH-mejetærsker hos Johannes Mertz.

Efter noget tid ringede Case IH fra København og spurgte, om han ikke ville prøve en demo-model i stedet.

»Jeg ved jo godt, at de gør det med en bagtanke. Men det var jo fint at prøve«, siger han.

Efter høst havde Johannes Mertz en ris- og ros-aften, hvor de udstillede Case IH’s nye flagskip, Axial Flow 250-serien, med en række automatiserede funktioner i mærkets bud på en selvtænkende og automatiseret mejetærsker.

Aftenen betød, at Michael Stang var solgt.

»Jeg havde en god erfaring med den første Case IH, som var nem at køre og gjorde et godt stykke arbejde. Og så var det virkelig spændende med den nye harvest command-funktion. Og så fik vi hurtigt handlet«, siger han til LandbrugsAvisen i forbindelse med, at handlen under årets Agromek er blevet offentliggjort.

Han erkender, at det er en ordentlig mundfuld at købe en 35 fods mejetærsker med nyeste teknologi, hvor den eks. selv justerer tærske- og rensesystemet og den selvoprettende soldkasse. »Man kan da godt sige, at i år ikke lige er året til sådan et indkøb. Men jeg forventer, at jeg skal køre med den i de næste 10 år, og til den tid så tror jeg, at det vil blive opfattet som gammeldags og få betydning for gensalgsværdien, hvis man ikke har systemet med«, siger han.

Forventer 20 til ny sæson

I 2018 kørte Europas første eksemplar -lidt heldigt - for første gang på danske markeer. I øjeblikket er den nemlig ude af landet igen og igennem en række EU-sikkerhedstest i Belgien for at blive godkendt på det europæiske marked. Til daglig produceres den på Case IH’s fabrikker i Nebraska i USA.

Forventningen er nu, at de første 20 stykker bliver solgt til den nye sæson.

»Det her er den første solgt i Danmark, og vi formoder, at den også var den første i Europa. Vi forventer, at omkring halvdelen vil have den højeste grad af automatisering – og halvdelen med standardpakke,« siger mejetærskerspecialist Niels Petersen fra Case IH.

Faktaboks

Ny Axial Flow 250-serie

  • Den nye mejetærskerserie erstatter modellerne 7240, 8240 og 9240. 
  • Leveres med det automatiserede høst-system, AFS Harvest Command, som fås i forskellige udgaver. 
  • Det betyder, at maskinen eks. selv kan ændre på rotorhastighed, ledeskinner i rotoren, blæserhastighed og soldåbninger under kørslen i den mest avancerede udgave. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle