To ud af fem overvejer at købe mere jord

De færreste landmænd har mod på millioninvesteringer i bygninger og inventar. Jord og mindre investeringer står højere på ønskesedlen.

To ud af fem landmænd har enten allerede besluttet sig for at købe mere jord i år eller signalerer, at de godt kan lade sig friste, hvis lejligheden byder sig. Det viser en spørgeundersøgelse, som LandbrugsAvisen har gennemført blandt L&Fs medlemmer.

Helt nøjagtigt er 61 pct. af de adspurgte faste i mælet og svarer »nej« til, om de forventer at købe jord i 2020. De resterende 39 pct. fordeler sig med 15 pct., der har besluttet sig og svarer klart »ja«, og 24 pct., der svarer »ved ikke«. Den sidste - ikke ubetydelige fjerdedel - af besvarelserne må formodes at være dem, der går i overvejelser og kan overtale sig selv til at slå til, når og hvis der kommer et attraktivt tilbud.

Hvis alt går vel

Ser man på de tre store driftsgrene - malkekøer, grise og planteavl - er det mælkeproducenterne, der er mindst tilbøjelige til at købe jord. 68 pct. svarer »nej«, mens henholdsvis 57 og 58 pct. af plante- og griseproducenterne mener, at de har jord nok eller i hvert fald ikke for nuværende har planer om at købe mere. Det betyder så omvendt også, at 42-43 pct. af grise- og planteproducenter ikke er total afvisende over for at købe mere jord.

Besvarelserne i spørgeundersøgelsen er anonyme, men flere har indvilget i at uddybe deres svar. 61-årige Aage Lundager driver en gård med planteavl og ammekøer ved Lille Skensved og svarede »ved ikke« til spørgsmålet om, hvorvidt han ville købe mere jord.

»Hvis det går på plads, køber jeg 15 ha af en nabo«, siger Aage Lundager.

En anden læser, 67-årige Peter Høstrup fra Asnæs, driver sammen med sin søn I/S Trehøjegård, et planteavlsbrug på 34 ha plus 28 ha i forpagtning og tilhørende maskinstation med opgaver som såning, skårlægning og mejetærskning.

»Der bliver ikke købt noget jord, da vi har rigeligt, nu da vi også driver maskinstation«, fortæller Peter Høstrup.

Gregers Helleman, 56 årig planteavler fra Gørlev, der også svarede »ved ikke«, kommer det ikke meget nærmere og svarer »måske«, når han bliver bedt om at uddybe, om han vil køber jord eller ej.

Andre investeringer

I undersøgelsen blev der også spurgt ind til, om man har overvejet at foretage andre investeringer end i netop jord.

Spørgsmålet var delt op i større investeringer i bygninger og inventar over en mio. kr. eller mindre investeringer under en mio. kr. Her er det tydeligt de mindre investeringer, der er mest bud efter. Tre ud af fem tænker på investeringer på under en mio. kr., mens kun hver femte tænker på at investere i millionklassen. Aage Lundager, der tilkendegav, at han ville købe mere jord, er også klar til at hive tegnebogen op og investere i omegnen af 1.5-1.8 mio. i renovering af stuehuset.

I øvrigt er det i lyset af de gode svinepriser ikke overraskende griseproducenterne, der er mest tilbøjelig til de store investeringer. 28 pct. overvejer at bruge over en million. Det er 65 pct. flere end mælkeproducenternes 17 pct. Drejer det sig om mindre investeringer under en mio. kr., følges de tre driftsgrene mere ad, idet omkring to ud af tre overvejer en investering.

Faktaboks

Spørge-hjørnet: Læserne har talt:

  • LandbrugsAvisen har i februar spurgt medlemmerne i L&F om deres holdninger til en lang række økonomiske spørgsmål. 
  • Flere end 1.300 heltidslandmænd har svaret på, om de planlægger at købe mere jord i løbet af 2020 eller måske har andre planer om at investere i bedriften.
  • I runde tal har lige mange mælke-, svine- og planteproducenter svaret. Sammenlagt står de tre store driftsgrene for 90 pct. af besvarelserne. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle