Baltic Pipe-bekymring: møde skal sikre bred og ligeværdig kommunikation

I aften, mandag d. 12. marts, afholdes det sidste af tre møder, som 12 landboforeninger er gået sammen om at arrangere, for at danne fælles front i forbindelse med gasrørsprojektet, Baltic Pipe. Mødet i aften afholdes på Sjælland i Herlufmagle.

12 lokale landboforeninger har arrangeret  tre møder om gasprojektet Baltic Pipe, to møder blev i sidste uge holdt i Vejen og Vissenbjerg, mens det tredje møde holdes mandag 12. marts i Herlufmagle.

Landmændene samles bl.a. for at drøfte deres bekymringer for, om en mulig ny gasledning fra Nordsøen over landet til Østersøen kan skade deres marker, dræn, markvandingsanlæg med videre.

Det kan nemlig  få store konsekvenser for dræn, jordstruktur og udviklingsplaner hos ca. 1.100 landmænd og lodsejere, når Energinet om et par år tager fat på at grave 210-230 km gasrørledning ned hen over Jylland, Fyn og Sjælland som led i projekt Baltic Pipe, som skal føre gas fra Norge til Polen.

Det frygter lokale landmænd på Sydsjælland, Fyn og det sydlige Jylland.

"Det det drejer sig om i aften er at informere om projektet, skabe fælles ståsted og lade lodsejerene få luftet deres bekymringer omkring projektet," siger Torben Hansen, formand for Gefion på Sjælland, som har taget initiativ til møderne, til landbrugsavisen.dk.

Fra Energinet, der varetager projektet i Danmark, er det meldt ud at de tager landmændenes bekymringer og eventuelle skader alvorligt.

I en mail til landbrugsavisen skriver Energinet, at der ved de forrige to møder har vist sig at være en misforståelse. At mange landmænd er bekymrede for, at de nu skal ud og lave frivillige aftaler om vilkår og kompensation med Energinet.

"Der bliver imidlertid slet ikke tale om, at landmænd og Energinet skal i individuelle forhandlinger om hvor stor en kompensation, den enkelte landmand skal have," skriver Energinet.

På gasprojekter foregår det nemlig ifølge loven via ekspropriation.

"Det er derfor den uafhængige ekspropriationskommission, der kommer ud og fastsætter kompensation til den enkelte landmand," skriver de.

Klæde landmænd på

Torben Hansen understreger, at mødet bliver uden Energinet - ikke for at trække fronterne op - men for at sikre at landmændene er klædt bedst muligt på inden de skal afholde møder med Energinet.

"Når der endnu ikke er noget fælles aftale grundlag er det endnu vigtigere, at vi samler os og vores mål er, at få lavet en bred og ligeværdig deklarationstekst i et samarbejde med Energinet, inden de begynder at køre rundt i landet og mødes med landmændene.

Han henviser til, at mange landmænd har dårlige erfaringer med følgeskader af drænskader fra tidligere projekter for år tilbage.

"At vores dræn fortsat kan fungere, er afgørende for indtjening og derfor handler det om at samle lodsejernes bekymringer til at få lavet en bred og ligeværdig kommunikation til grund for den fremadrettede dialog", siger Torben Hansen.

"Det er vores mål, at vi får det ud i direkte høring på det kollektive plan."

På mødet i aften vil der også deltage en drænekspert, der vil fortælle om, hvordan han ser tingene og fortælle om reetablering af dræn.

Baltic Pipe projektet har været gennem en indledende offentlig høring. Efter planen skal anlægsarbejdet starte i foråret 2020.
 

 

 

 

 

Faktaboks

•De 12 foreninger bag møderne:•Gefion, Østdansk Lbf., Centrovice, Patriotisk Selskab, Kolding Herreds Landbrugsforening, Jysk Landbrug, Sydvestjysk Lbf., Vestjysk Lbf., Fyns Familielandbrug, Familielandbruget Sydvest, Familielandbruget LRS Vejle, Sjællandske Familielandbrug.

        

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle