Borgerforslag vil forbyde Roundup til privat brug

Det skal være slut med at kunne købe Roundup og andre bekæmpelsesmidler til privat brug, foreslår et borgerforslag med over 22.000 støtter.

Over 22.000 danskere har været inde og skrive under på et borgerforslag, der øjeblikkeligt vil forbyde salget af Roundup og andre bekæmpelsesmidler.

Det er salget til privat brug i haver og på offentlige fællesarealer, som forslaget vil stoppe.

Forslaget blev stillet 11. juni 2019, og har i øjeblikket 22.478 underskrevne støtteerklæringer. Det kræver 50.000 underskrifter, før Folketinget skal tage stilling til forslaget.

Ifølge dr.dk er professor i miljøtoksikologi Nina Cedergreen fra Københavns Universitet er umiddelbart positiv over for forslaget.

"Private er ikke uddannede i at bruge pesticider, og derfor er risikoen for, at de bruger det forkert, betydeligt større, end hvis det bliver brugt i erhvervsmæssig sammenhæng, siger hun men påpeger, at der helt overordnet er en lang række kemikalier, man burde bekymre sig mere om, hvis man vil gøre en forskel for miljøet og grundvandet", udtaler hun til dr.dk.

Langer ud efter landbruget

Borgerforslaget så ellers gerne, at man kunne forbyde brugen i landbruget også, men ser det ikke som realistik at få gennemført. De skriver under forslaget:

"Vi ønsker et totalt forbud mod ukrudts- og insektmidler samt andre pesticider, der er skadelige eller blot potentielt skadelige for grundvand, biodiversitet og sundhed. 
Det gælder f.eks. ukrudtsmidler med indhold af glyphosat, mest kendt fra Roundup, og insektgifte med indhold af neonikotinoider", og fortsætter:

"Landbruget bruger langt det meste af al sprøjtegift i Danmark. Det optimale ville være at kræve et forbud mod det hele, men da brug af gift i private haver samt på offentlige arealer må formodes at være nemmere at få vedtaget, koncentrerer borgerforslaget sig i første omgang om dette".

EU har i 2017 stemt for en forlængelse af brugen af glyphosat indtil 2022, og senest har den tyske landbrugsminister, Julia Klöckner, i et interview sagt at glyfosat formentlig ikke  har nok opbakning til at kunne blive EU-godkendt igen i 2022.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle