'Ebberød Bank': Bæveren ødelægger genoprettede vandløb for millioner

Tidligere chef i Miljøministeriet kritiserer ministeriets håndtering af bævere. Med den ene hånd poster ministeriet millioner af kr. i genopretning af vandløb, og med den anden lader de bæveren ødelægge indsatsen.

Inkompetent sagsbehandling. Ebberød Bank. Kynisme.

Miljøministeriet får nu uventet hård kritik af dets håndtering af vandløb og bævere fra miljøfolk. Det er tidligere topchef i Miljøministeriet, Bent Lauge Madsen, som i tidernes morgen stod fadder til vandløbsloven, der råber vagt i gevær. For mens Miljøministeriet med den ene hånd poster penge i at genoprette den gode økologiske tilstand i vandløb, beskytter ministeriet med den anden hånd bæveren, så den ødelægger den gode økologiske tilstand.

For at få god økologisk tilstand i vandløbene har man bl.a. fjernet spærringer og dambrug, så vandet kan flyde frit. Når vandet flyder, får det god økologisk tilstand. Det har ført til, at laksen og mange smådyr er vendt tilbage, både fordi vandet bliver renere, og fordi det ikke bliver stoppet af spærringer. Når vandet står stille, forringes den økologiske tilstand derimod. Det sker nu der, hvor bæveren, som er udsat af Miljøministeriet, bygger dæmninger.

"Bæveren arbejder i den modsatte regning af alt det, vi har opnået i vandløbene. Den forvandler strømmende vandløb til stillestående damme", siger Bent Lauge Madsen.

Bør skelne

Bæveren kan ikke gøre for det, understreger han, men Miljøministeriet burde i det mindste skelne mellem vandløb, som ikke er økologisk værdifulde, og dem, der er værdifulde. Så kan bæveren få lov at være, hvor den ikke gør så stor skade på vandløbet. Sådan er det bare ikke.

"Bæveren står over miljømålene. Hvis man ikke kan sikre miljømålene, er det bæveren, der har ret", siger han.

Den har også fortrin frem for vandløbsregulativer, der handler om grødeskæring og oprensning af vandløb, og som skal sikre, at vandet kan komme væk, så marker ikke oversvømmes.

"Det er at gøre grin med folks investeringer og vores skattepenge", påpeger han.

Ikke truet

Det gør også Bent Lauge Madsen harm, at dele af ministeriet tilsyneladende ikke er for godt inde i sagerne.

"Bæversagen er præget af en dybt inkompetent sagsbehandling", siger han og peger på, at man bl.a. har påstået, at det er en truet art.

"Det er den på ingen måde. Allerede før, man satte den ud i 1999, vidste man, at de var i meget stor fremgang i Europa, men man tav med det", siger han.

Ministeriet har også påstået, at laks og bævere fint kan trives sammen.

"Det gælder måske i USA og Canada, men ikke i de vandløbssystemer vi har herhjemme", siger han.

Det allerværste er, at man tilsyneladende ikke har nogen klageret i forhold til forvaltningsplanen, når det handler om bævere. Det skriver ministeriet i et svar til en lodsejer.

"Det gælder åbenbart, selv om planen er notorisk forkert", understreger han.

Er der slet ikke plads til bæveren?

"Jo, i Klosterheden skal bæveren være velkommen, der er vandløbene ikke potentielt hjemsted for laks, havørreder og spændende insekter. Men der, hvor vandløbene egner sig til ædle vandløbsfisk og spændende insekter, bør man holde bæveren væk, for det giver jo ingen mening, at den ødelægger det, man i dyre domme har genoprettet".

Faktaboks

Bævere

  • Forskere estimerer, at der i 2019 var 240-270 bævere fordelt på 30-35 yngleterritorier i Jylland
  • Naturstyrelsen vurderer, at der i 2019 var 50-60 individer fordelt på 14-16 territorier i Nordsjælland

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle