Et fascinerende syn: Optisk fænomen midt i vinterbyghøsten

Høsten byder på mange oplevelser - og dette syn var helt specielt for Anna Ravn Lawaetz og hendes mand.

"Min mand og jeg elsker at køre aftentur, når der er gang i mejetærskerne," forklarer Anna Ravn Lawaetz om de billeder hun i lørdags fangede af vinterbyghøsten i Christiansfeld, syd for Kolding.

Det kræver vel at mærke, at hendes mand ikke selv er ude at tærske. 

På deres aftentur oplevede de et helt fantastisk syn - nemlig et optisk fænomen kaldet "halo". Ved første øjekast kan cirklen af lys rundt om solen ligne en regnbue, da den kan også kan reklektere flere farver. Haloer kan forekomme omkring både solen, månen og andre lyskilder. De opstår på grund af specielle iskrystaller, modsat regnbuer, der er dannet af vanddråber. 

Fænomenet blev selvfølgelig foreviget i hele tre billeder, hvor både mejetærskeren fra New Holland og traktoren fra John Deere også kommer i fokus. 

"Når man er gift med en landmand og ens far er landmand, så er det første syn af en mejetærsker, og duften af den nyligt snittede halm, forbundet med mange hyggelige minder," forklarer Anna Ravn Lawaetz. 

"Umiddelbart gik høsten fra i lørdags fint, det var en okay vandprocent på 13,5, men de blev ikke færdige inden duggen faldt, og dagen efter regnede det," fortæller hun om høsten. 

FirstFarms låner millioner til opkøb og udvidelser 15. december · 18:44

Selve bedriften, Aubo Agro, ejes af Nis Autzen og Simon Bork. Nis Autzen er Anna Ravn Lawaetz' mand, Rasmus Ravn Lawaetz, bedste ven. 

"Han betyder specielt meget for os, da han var toastmaser ved vores bryllup for et par måneder siden," forklarer Anna Ravn Lawaetz. 

Med de indsendte billeder deltager Anna Ravn Lawaetz i dette års Skyd høsten bedst, hvor hun har chance for både at vinde en høst-lagkage eller en høstfest til en værdi af 25.000 kr. Vil du også være med i konkurrencen? Så deltag her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

Mere om temaet

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 11 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs, alm. rajgræs, rødsvingel og vinterbyg.
  • Mangler høst: Vinterraps, hvidkløver, vinterhvede, vårbyg, triticale, rug og havre.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu