Et hårdt farvel til 187 andelshavere

Arla måtte i den forgangne uge sige farvel til 187 andelshavere. Et farvel Peder Tuborgh har det meget svært med. Alligevel er han optimist på Arlas vegne.

Hvad der skulle have været en rolig sommerferie, blev til seks uger præget af utilfredse andelshavere, flittig brug af lommeregneren og møde efter møde for Arla Foods' adm. direktør, Peder Tuborgh. Fredag 31. august kunne direktøren for Europas næststørste mejeri så gøre foreløbig status. En status der viser, at Arla Foods per 1. januar 2008 vil være 187 andelshavere og 300 mio. liter mælk fattigere og en god del erfaringer rigere.

"Jeg må da sige, at da jeg gik på sommerferie - de par dage det varede - da havde jeg en god fornemmelse af, at vi var kommet godt igennem 2006. Faktisk ualmindelig godt i betragtning af, at vi havde haft en Muhammedkrise. Men sommeren blev så slet ikke så rolig, som jeg havde forventet. I sådan en situation er der ikke andet at gøre end at surre sig fast til masten og ride igennem stormen," siger Peder Tuborgh.

At 187 andelshavere har valgt at give slip på masten og forlade skuden Arla i troen på, at de kan sikre sig en bedre indtjening ved at handle uden om Arla, ærgrer Peder Tuborgh.

"Der er to procent af vore andelshavere, der har valgt at forlade os. Og det er dybt beklageligt og trist. Men om ikke andet så siger det mig, at der er 98 procent der synes, at den strategi og det selskab som vi har opbygget gennem mange år, fortsat er konkurrencedygtigt og der, hvor de skal være. Så det glæder jeg mig over - trods alt."

Og de tilbageværende andelshavere behøver ikke at være bekymrede for Arlas økonomi efter udmeldingerne, forsikrer Peder Tuborgh.

"Udmeldingerne kommer ikke til at gå ud over de tilbageværende andelshavere, der vil opleve en stigende indtjening i efteråret. Der vil komme en prisstigning til oktober, og den vil blive fulgt op af endnu en prisstigning i løbet af vinteren."

Tænk principielt

Selv om en stor del af debatten forud for udmeldelsesfristen 31. august handlede om afregningspriser, advarer Peder Tuborgh mod, at man som andelshaver udelukkende tænker på sine kortsigtede økonomiske interesser.

"Det opbrud, vi ser i markedet lige nu, hænger uden tvivl sammen med, at det for første gang er økonomisk muligt at stå på egne ben, hvis man ikke ønsker at være medejer af sit eget forædlingsselskab. Og det er vel kernen i denne debat. Tror man på værdien af forædling og værdien af medejerskab. Jeg håber da, at det er den slags principielle overvejelser, den enkelte andelshaver har gjort sig, og ikke bare en hurtig reaktion på et marked som vil være forbigående, det såkaldte spotmarked."

"Selvfølgelig forstår jeg godt, hvis de høje priser på spotmarkedet frister. Men man skal huske på, at der er to forhold der er væsentlige. For det første at man er konkurrencedygtig på pris - og her skal jeg ikke benægte, at der kan være kortere perioder, hvor du kan finde andre steder at afsætte din mælk til lidt højere pris. Men lige så vigtigt er det, at der er et mejeri i nærheden, som 365 dage om året står til rådighed, ikke 364 dage, men 365 dage. Også til jul og også når det sner. Den garanti har vi altid givet, og værdien af det tror jeg ikke, man skal underkende."

Investeringspause

Med udsigt til stigninger i afregningsprisen på samlet omkring 45 øre pr. kg mælk i løbet af efteråret, kan Arla se frem til at skulle betale millioner af kroner ekstra til andelshaverne dette år. Men det betyder ikke, at Arla må stramme bæltet ind på andre områder, siger Peder Tuborgh:

"Alt, hvad vi overhovedet kan tjene hjem, går til ejerne, fordi der er kamp om råvarerne. Derfor sætter vi heller ikke helt nye vilde ting i gang i denne tid. Men det havde vi nu heller ikke planlagt. Sidste år købte vi vores aktier i England, vi har købt Ingman i Finland, og vi har købt Tholstrup. Det er investeringer der har været meget lønsomme. Og der skal nok også komme nye investeringer til i fremtiden. Når jeg taler med landmænd, så oplever jeg da også en enighed om, at det mejeri, som de leverer til, skal investere. Akkurat lige som landmændene selv investerer store beløb i deres gårde."

springborg@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle