Frustreret forening til politikere: "Hvor er alle de ledige, I taler om?"

Ledige skal afhjælpe mangel på arbejdskraft, mener S og DF, men lokalt skorter det på kvalificerede ledige, lyder det fra landboforening.

"Vi har et rigtig godt samarbejde med det lokale 3F, hvor vi forsøger at skaffe arbejdskraft til de landmænd, der mangler".

Sådan indledte Berith Nissen, næstformand i Sønderjysk Landboforening, sit indlæg, da hun rejste sig til debatmøde i Billund forleden. Foran partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) og ditto Mette Frederiksen (S) fremlagde hun landbrugets problemer med at skaffe arbejdskraft.

Berith Nissen fortsatte:

"Men sidst vi spurgte efter arbejdskraft, havde 3F bare én kvalificeret ledig til rådighed, og han var ukrainer. Hvor er den store gruppe kvalificerede ledige, I taler om? Vi har svært ved at få øje på den".

Ingen løsning

Spørgsmålet kom i kølvandet af formændenes ensstemmige bud på, hvordan problemet med mangel på arbejdskraft i landbruget skal løses. Mere end hver fjerde virksomhed i agro- og fødevareindustrien melder om mangel på arbejdskraft, mens der fra politisk hold ikke er kommet løsning.

"Lige nu er vi i højkonjunktur, og så kan det være farligt at lave løsninger, der virker på kort sigt, men som kan skade på lang sigt, hvis tiderne vender, og samfundet skal forsørge flere mennesker, der er kommet hertil", siger Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti.

Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet, tilslutter sig:

"Jeg vil ikke være med til at løse en problematik nu og her med noget, der kan give langsigtede integrationsproblemer".

Ledige skal i gang

Venstre-minister Inger Støjberg løb panden mod muren, da hun i oktober fremlagde regeringens udspil til lempelse af reglerne for udenlandsk arbejdskraft.

For hverken Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet ser det som en løsning dels at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft fra tredjelande, dels lempe den praktikantordning, mange østeuropæere benytter for at komme ind i landbruget, hvilket regeringen ellers lagde op til.

Men hvad vil partierne så? Begge peger på, at vi skal have gang i de herboende ledige.

"Selv om vi har en lav ledighed, er der stadig mange, som ikke er på arbejdsmarkedet, desværre, men som burde være det", siger Kristian Thulesen Dahl.

Det stemmer dog dårligt overens med erfaringerne fra SLF, som Berith Nissen påpegede i sit indlæg.

"Jeg må jo tage Beriths ord for gode varer, selv om jeg ikke kender eksemplet. Men jeg må også forholde mig til, at der i de generelle statistikker er over 100.000 ledige", siger Kristian Thulesen Dahl.

Landbruget er ikke for alle

Og netop, at der er tusindvis af kvalificerede ledige, har 3F tidligere understreget, da daværende L&F-direktør Karen Hækkerup efterspurgte redskaber til at skabe øget arbejdsudbud i landbruget.

"3F har mange tusinde ledige, men efterspørgslen fra landbruget er der bare ikke", sagde Peter Kaae Holm, gruppeformand for Den Grønne Gruppe i 3F, i juni i år.

Det provokerer Frida Søllingvraa, der står for rekruttering af arbejdskraft i SLF og har mange års erfaring på området.

"Det kan godt være, at 3F har tusinder af ledige, men det er et helt andet billede, jeg ser. Måske de har mange kvalificerede ledige i andre dele af landet, men fra Kolding og til grænsen er det meget få", siger hun og fortsætter:

"De ledige har måske klikket landbruget af som 3. eller 4. prioritet, at landbruget kunne være noget for dem, men derfra er der lang vej til at have kompetencer til og passion for at arbejde i landbruget. Det er ikke et job, der passer alle".

Frida Søllingvraa understreger, at hun har et godt samarbejde med de lokale 3F-afdelinger, som man arbejder på at udvide.

"Og det ærgrer både dem (3F, red.) og os, når de ikke kan finde de ledige, vi har brug for", siger hun.

Faktaboks

  • Ledigheden er nede på 3,9 procent i landsgennemsnit
  • I Jylland er hver tredje kommune nede under 3 procent
  • Hver fjerde virksomhed i agro- og fødevareindustrien har svært ved at finde medarbejdere

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle