Giftgas i stalden satte en stopper for Ejnars liv som aktiv landmand

For halvandet år siden var gyllegas tæt på at koste to Thomsen-generationer livet. Alle slap med livet i behold, men Ejnar Thomsen betalte en høj pris.

Otte-ni uger af Ejnar Thomsens liv er slettet af hukommelsen. Ugen op til gyllegas-ulykken er visket væk, og det samme gælder ugerne bagefter, hvor han var i kunstig koma.

Men han husker, da han vågnede op og fandt sig selv lammet fra livet, uden at kunne tale, men med sin forstand intakt.

"Det var ikke rart at vågne op og opdage, at man er fanget i sin egen krop", skriver Ejnar på sin iPad. Den er blevet hans faste følgesvend sammen med hans uundværlige personlige hjælper, 24-årige Klaus, som han og hustruen Inger har ansat. De mødtes på et genoptræningscenter, og kemien var straks god, for Klaus er faglært landmand.

"Jeg reddede ham fra det offentlige", skriver Ejnar og smiler skævt i sin kørestol ved køkkenbordet.

Ulykken marts 2019

Inger Thomsen (51) husker til gengæld med pinagtig tydelighed marts 2019, da familien gennemlevede deres mareridt.

Ejnar (53), en erfaren svineproducent med hoved og hænder skruet rigtigt på, blev under arbejdet i stalden med at omrøre gylle forgiftet af svovlbrinte og faldt i gyllekanalen.

I den følgende halve time sætter Ejnars forældre og Inger på skift livet på spil for at redde ham og hinanden op af gyllekanalen. Alle bukker efter tur under for giftgassen.

Inger er den sidste. Hun tænker, hun kan magte at få sin svigermor op, hvis hun holder vejret imens.

"Jeg burde jo have sagt til mig selv: Der ligger tre dernede allerede. Så skal jeg nok ikke hoppe ned".

Men det gør hun. Sekunder efter er også hun bevidstløs.

"Vi føler, før vi tænker", skriver Ejnar.

En montør, en elev og to betjente, der som de første ankommer for at hjælpe familien, bliver sammen med ambulancemandskabet afgørende for, at ingen omkommer, selv om Ejnar reelt er druknet i gyllen og har hjertestop, da han som den sidste bliver trukket op af gyllekanalen.

I dag har kun Ejnar fysiske mén af ulykken. Han har været indlagt og på genoptræning i mere end et år.

Fokus på sikkerhed

Kørestolen er fortsat med overalt, men han bor hjemme igen og træner hårdt bl.a. med rideterapi for at holde musklerne i gang.

Inger har overtaget driften af gården med parrets to sønner, tre ansatte og svigerforældrene Bodil og Peder.

Familien og de tre voksne børn, to sønner og en datter, er tæt sammentømret. Bodil kommer forbi med hyldebær til hyldebærsuppe, mens vi sidder i køkkenet.

I hverdagene træner Ejnar med støtte fra Klaus, når de ikke dyrker den fælles interesse for aktiekurser. Nogle dage tager de i marken med reservedele og småting.

For Ejnar er landmandslivet slut, men det er ham magtpåliggende at advare andre om gyllefaren.

Alt arbejde på bedriften med gylle foregår nu med maske og friskluftkompressor, altid to om arbejdet.

Gården er sat til salg. Livet er ikke slut. Både Ejnar og Inger ser frem og ikke tilbage.

"Det har jeg lovet Inger".

Faktaboks

Minutter ændrede en hel families liv:

Inger Thomsen kan dels huske og har dels rekonstrueret gyllegas-ulykken på Bakkegård 8. marts 2019.

  • 8. marts 2019, formiddag: Ejnar Thomsen er gået i stalden for at røre om i gyllen under spalterne. Han har løftet en spalte op og kommer formentlig til at læne sig ind over den åbne spalte, mens han snakker i mobiltelefon. Bliver svimmel og falder ned i gyllekanalen. Når at råbe på sin far, der arbejder i nærheden.
  • Peder Thomsen vil hjælpe: Peder Thomsen hører sønnens råb og styrter til. Han hopper ned i gyllekanalen for at løfte sønnen op, men svovlbrinterne får ham til at besvime. Han når at råbe en advarsel til sin kone Bodil, som også arbejder på gården.
  • Klokken 11.36: Bodil Thomsen har ingen telefon og må løbe de 300 meter op til farestalden for at slå alarm til Inger, som straks ringer 112. Klokken er 11.36. Med alarmcentralen i røret løber også hun de nødstedte til undsætning. I stalden ser hun, at Ejnar nu står op i åbningen til gyllekanalen med armene om sin besvimede far. Han er selv ukontaktbar, som forstenet.
  • Bodil besvimer: Inger Thomsen indser, at hun ikke kan løfte de to store mænd op af kanalen. Hun løber efter en montør, som er til stede på gården. Imens hopper Bodil Thomsen i kanalen for at hjælpe mand og søn. Hun besvimer. Inger Thomsen kommer tilbage og vurderer, at hun har en chance for at trække svigermor op. Hun tager et par dybe indåndinger, holder vejret og hopper i kanalen. Bliver dårlig og vakler mod åbningen, hvor også hun besvimer.
  • Kl. 12.30: To betjente ankommer som de første til gården, men har svært ved at finde ud af, hvor de nødstedte er. En elev kommer ud og viser vej til stalden, hvor montøren har trukket Inger delvist op. Ambulancer og mere politi kommer til. Inger og Ejnars ældste søn opdager først nu postyret og må med magt holdes tilbage fra stalden. Klokken 12.30 er alle evakueret.  

Gården er sat til salg:

  • Inger og Ejnar Thomsen har for nylig sagt gården på Godrimvej til salg for at komme videre med deres liv.
  • De drømmer om at ’komme godt videre’, så de kan bygge et hus, der passer til deres nuværende behov.
  • Ejnars forældre, Bodil og Peder Thomsen, bor på en anden ejendom på bedriften. De skal også videre og har købt lejlighed i Holstebro.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle