Hattrick: Arla hæver mælkeprisen endnu engang

For tredje gang i træk stiger Arlas mælkepris.

Man kan vist roligt kalde det for et hattrick når Arla netop har meddelt at man hæver mælkeprisen for tredje måned i træk.

Med en stigning på 11,2 øre pr. kg. ender mælkeprisen for maj 2021 på 271 øre pr. kg.

Det vel at mærke for de producenter, der leverer mælk af den højeste kvalitetsklasse, har klimatjek og non-gmo.

Det er præcis samme skub bagi, som mælkeprisen fik i april måned. Hvor Arla også satte mælkeprisen mærkbart op så den endte på det højeste niveau i over to år målt på ren acontopris.

Siden januar-prisen, der bød på et fald til 244,9 øre per kilo er afregningen fra Arla forbedret markant. Således fik mælkeproducenterne både i marts og april - og nu også maj - prisstigninger, så prisen nu er på 271 øre pr kg.

Dermed er prisen steget med i alt 26,1 øre pr. kg siden januar. Sagt på en anden måde er mælkeprisen steget med over 10 procent på tre måneder.

Også for økologerne er der en prisstigning i vente. Fra maj vil de økologiske mælkeproducenter hos Arla også få 11,2 øre mere pr. kg. mælk, og den maksimale pris for økologerne lander dermed på 331,6 øre pr. kg.

Arla melder at priserne på råvaremarkedet har været stabile den seneste måned, og er også optimistisk om den kommende tid, hvor "udsigterne for nuværende tidspunkt ser stabile ud", lyder det i Arlas markedsberetning.

Her fremgår det også, at en faldende mælkemængde kan spille ind.

"Den indvejede mælk i EU er fortsat under pres. For både februar og marts forventer vi aktuelt en negativ mængde indvejet mælk (0 til -0,5 procent). Hovedårsagerne til den negative mængde indvejet mælk i første kvartal er Frankrig og Tyskland, men andre større producenter som Danmark og Holland ligger også under sidste års niveau", skriver Arla.

Modsat ser det dog ud i blandt andet England, Irland, Italien og USA, hvor der er vækst i mælkemængderne. 

I sin beretning skriver Arla også, at mozzarella-priserne fortsætter med at stige i Europa, hvorimod prisen på gul ost var været under pres de seneste uger.

Priserne på mælkepulver er ret stabile, og det samme gælder smør.

"De europæiske priser på smør i store partier til industrien har været stabile på et lidt lavere niveau siden midten af marts – efter at behovet omkring påske var opfyldt. Priserne på fløde har haft det samme mønster. I det seneste GDT-resultat sås en yderligere stigning på +2 procent for smør, hvilket øger forskellen mellem Oceanien og Europa", lyder det.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle