Kamp om betalingsmodel for DanAvl

DanAvl indfører i samarbejde med ks-stationerne en ny betalingsmodel for DanAvl-genetik.

Før nyt DanAvl var køreklart, aftalte parterne bag, at arbejde for en ny model for opkrævning af genafgifter.

Aftalen blev præsenteret for kort tid siden, og afhængigt af om en smågriseproducent indkøber polte, eller laver dem selv, varierer den genafgift, svineproducenten betaler til DanAvl.

»Det er faktisk ikke hensigstmæssigt, at betalingen til DanAvl har været bestemt af om man indkøber polte eller laver dem selv gennem hjemmeavl«, lyder det fra direktør Thomas Muurmann Henriksen, DanAvl.

Han påpeger, at hjemmeavlere har kunnet opnå adgang til genetikken billigere end en indkøber ved at suboptimere på en række parametre.

Suboptimering opstår, hvis en besætning vælger en anden avlsstrategi, end den der giver størst avlsfremgang, fordi besætningen ønsker at spare nogle genafgifter.

Afhængigt af forudsætningerne har en hjemmeavler på denne måde kunnet opnå en besparelse på 20 til 30 procent i forhold til at indkøbe polte.

»Muligheden for suboptimering er ikke hensigtsmæssig og fjerner fokus fra at sikre den bedste overførsel af avlsfremgang til besætningen. Det har ikke været hensigtsmæssigt i relation til at skabe størst mulig avlsfremgang«, lyder det fra direktøren.

Han ønsker, at det er andre faktorer end prisen på genetikken, der skal afgøre, hvilken rekrutteringsstrategi besætningen vælger.

Model fra udlandet

Derfor indfører DanAvl i samarbejde med ks-stationerne en ny prismodel, der gør betalingen for at udnytte den genetiske avlsfremgang uafhængigt af den valgte avlsstrategi i besætningen.

Modellen har været anvendt i udlandet i en årrække.

»Modellen ligestiller den afgift, svineproducenten skal betale, uanset om man indkøber polte eller laver dem selv«, forklarer Thomas Muurmann Henriksen.

Aftalen kaldes genetikforsyningsaftalen og vil alene knytte sig til antallet af søer i besætningen.

Når aftalen er underskrevet af smågriseproducenten, vil betalingen for genetikken for eksempel være uafhængig af, hvor mange sæddoser man vælger at bruge pr. løbning.

»Med den gamle prismodel betalte man genafgift for hver sædportion. Det tilskyndede til, at man for eksempel brugte så få portioner som muligt, og i mindre grad hvordan avlsfremgangen bedst bliver implementeret i besætningen«, siger direktøren.

LADS kritiserer aftalen

Danske Svineproducenter har henvendt sig til Forbruger- og Konkurrencestyrelsen omkring aftalen.

Henrik Mortensen forklarer, at foreningen finder flere punkter i aftalen kritisable.

Han anfører blandt andet, at den nye prisaftale betyder, at han selv skal betale 60 procent mere i genafgifter end hidtil.

»Vi vil høre Forbruger- og Konkurrencestyrelsens holdning til prisaftalen, til prisstigningerne og til bindingsperioder på mellem 12 og 36 måneder«, siger Henrik Mortensen, LADS.

Han finder det uhørt overhovedet at tale om at binde svineproducenter til at købe genetik hos et givent avlsselskab.

Han understreger, at foreningen endnu ikke har taget stilling til om de vil lave et egentligt sagsanlæg.

»Det vurderer vi på baggrund af det svar, vi får fra Forbruger- og Konkurrencestyrelsen«, siger Henrik Mortensen.

Faktaboks

Ny prismodel

  • Da nyt DanAvl blev dannet, blev det aftalt at ændre opkrævningen for den genetiske fremgang, avlen skaber.
  • Derfor blev genetikforsyningsaftalen lavet.
  • Ud fra genetikforsyningsaftalen er det alene svineproducenters antal årssøer, der bestemmer prisen for genetikken. 
  • Man kan altså frit vælge at indkøbe polte eller lave dem selv - bidraget til avlen vil være det samme, ligesom der ikke opkræves ekstra avlsbidrag for brug af ornesæd fra DanAvl.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle