Landmand med 550 søer betalte bankgæld af på et halvt år

Udvalgt til weekend: Nystartet svineproducent er sluppet af med dyr gæld og har investeret i et lavere nulpunkt.

Der har været medvind fra alle sider for 29-årige Johnny Nielsen fra Gadbjerg ved Billund, siden han i maj 2019 overtog en gård med 550 søer og en årlig produktion på 19.000 smågrise.

Den samlede pris på godt 20 mio. kr. er finansieret i en kombination af egenkapital, realkredit, sælgerpantebrev, vækstkaution og banklån, så egentlig var der kreditorer nok at forholde sig til. Det er da også en bredt smilende 29-årig, der med udgangen af 2019 kunne sætte flueben og tjek ud for banklånet på 2,6 mio. kr.

"Det er da en god følelse. Banken foreslog det selv, fordi der ellers kom negative renter på mit indestående på kassekreditten", fortæller Johnny Nielsen, der dermed allerede efter et halvt år som selvstænding landmand er sluppet af med det ti-årige banklån.

"Jeg skal ikke som 29-årig give andre landmænd gode råd om, at de skal sørge for at komme af med bankgælden. Jeg har ikke haft 2018, som har efterladt mange andre med store huller i kassekreditten. Jeg nøjes med at glæde mig over, at det har været muligt for mig at komme af med bankgælden allerede".

Vækstkaution også væk

Da Johnny skulle etablere sig, havde han den holdning, at det skulle være uden lån fra Vækstfonden, som skulle have mellem syv og ti procent i rente på lånet. Helt uden fonden gik det ikke, fordi Sparekassen Kronjylland betingede sig en vækstkaution på to millioner som sikkerhed. Kautionen kostede 70.000 kr. at oprette og 30.000 om året i fem år, men med den tilbagebetalte bankgæld er Johnny også sluppet fri af kautionen.

"Med oprettelsen og afgiften for 2019 har kautionen kostet mig 100.000 kr., men jeg har på den anden side sparet 120.000 kr. på de næste fire år", siger Johnny Nielsen, der også har planer om ekstraordinært at afdrage 220.000 allerede i løbet af foråret på ejerpantebrevet, som den tidligere ejer lod stå i ejendommen.

Klar strategi

Selv om det allerede er blevet et farvel til både bankgæld og kaution, har Johnny Nielsen også en klar strategi for, hvordan pengene fra den nuværende optur skal bruges:

"Nu gælder det de småinvesteringer, der kan betales tilbage i løbet af et år eller to. Det er dem, som gør, at jeg også kan tjene penge, når smågrisepriserne begynder at falde igen".

I øjeblikket er dækningsbidraget pr. årsso lige knap 10.000 kr. eller mindst dobbelt så højt som i et gennemsnitsår. Derfor er det, som Johnny kalder småinvesteringer - i praksis alt under en halv million kroner - i første omgang gået til en konvertering af noget af drægtighedsstalden til farestier, så soantallet er udvidet fra 550 til 600. Med de nuværende priser kan de ekstra søer betale investeringen i løbet af et år.

"I øjeblikket får jeg omkring 550 kr. for en 30 kilos gris. Det bliver selvfølgelig ikke ved, og derfor investerer jeg i, at jeg kan stadig kan tjene penge med en smågrisepris på 300 kr.".

Mr. 25 pct.

Som om det ikke var nok, at Johnny Nielsen og hans kone Trine allerede er sluppet af med den dyreste gæld, sparer de begge det maksimale beløb på 55.000 kr. årligt op til deres pension og sparer en kvart mio. årligt op i virksomhedsordningen.

"Jeg har den tommelfingerregel, at jeg selv skal have en egenkapital på 25 procent til de større investeringer. Banken er bare lettere at snakke med, når man selv har penge. Vi overvejer at udvide til 800 søer, men det bliver tidligst i 2021-2022. Det nye staldanlæg skal ikke være belånt med 95 pct.".

Så er der også lige det med skatten. Omkring én million kroner regner Johnny med, at der skal betales i skat i 2020, og det har den unge landmand det helt fint med:

"Når man tjener penge, skal man betale skat. Jeg har ikke brug for en ny traktor med GPS og Goodyear dæk", lyder det fra Johnny Nielsen.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle