L&F-formand: Det er en skrøne, at landbruget går helt fri af CO2-afgift

Det undrer Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, at en CO2-afgift på landbruget har fået så meget plads i valgkampen, som det har ind til nu. Han savner flere nuancer i debatten, fortæller han. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil have en CO2-afgift på landbruget. 

Det meldte hun klart ud i sin åbningstale i sidste uge, dagen før, at hun udskrev folketingsvalg. Siden da er emnet også taget op gentagne gange i diverse debatter på tv.

Fra Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, så lyder det, at det undrer ham en hel del, at emnet er kommet så højt op på dagsordenen, som det er. 

Han mener, at der er tale om en ”uhyre kompleks” problemstilling, og det ville være mere passende, hvis politikerne afventede rapporteringen fra den ekspertgruppe, som skal se på fordele og ulemper ved en CO2-afgift på landbruget. 

Ekspertgruppen er nedsat i forbindelse med arbejdet med den grønne skattereform, og har professor Michael Svarer, som formand. I foråret første aflagde ekspertgruppen sin første delrapport, og i anden delrapport, som man nu afventer, ser man på landbruget. 

Udskudt rapport

Til Agriwatch lød det i sidste uge fra Michael Svarer, at udvalget  formentlig først kommer med sine anbefalinger efter nytår i stedet for her i efteråret, som det ellers var planen. Det skyldes folketingsvalget. En ny regering skal her formelt beslutte om arbejdet i ekspertgruppen skal fortsætte. 

Fra Søren Søndergaard lyder det:

- Vi må konstatere, at emnet CO2-afgift er kommet til at fylde rigtig meget i valgkampen, selvom politikerne har besluttet med hinanden, at de vil have nogle kloge folk til at kigge på det, da det her jo er ganske, ganske svært, siger han, og fortsætter:

- En kraftig opfordring herfra skal derfor også være, at man afventer det her ”Svarer-udvalg”, som man har sat i gang. Og Michael Svarer har jo selv udtalt så jeg her den anden dag, at det her er virkelig svært, siger Søren Søndergaard.

Det er en henvisning til udtalelser Michael Svarer også kom med i sidste uge til Agriwatch. Michael Svarer forklarer her, at grunden til, at det er kompliceret med en CO2-afgift på landbruget er, at de først og fremmest er en usikkerhed i at opgøre udledningerne. 

Desuden er der en udfordring i, hvordan man sammentænker et kommende afgiftssystem med EU’s landbrugsstøttesystem.

- Når han som formand for det her ekspertudvalg siger, at det her er svært, så synes jeg også, at man som politiker skulle passe lidt på, før man begynder at kloge sig i, hvordan man får det her skruet sammen. Jeg synes faktisk, at det er lidt useriøst, at vi diskuterer det her på den måde, som vi gør nu, siger Søren Søndergaard.

Mangler nuancer

Han mener, at der i valgkampen også mangler at blive gjort opmærksom på konsekvenserne af en CO2-afgift på de biologiske processer i landbruget. Udover konsekvenser for danske arbejdspladser, så mener han også, at det er vigtigt at få frem, at danske fødevarer, de bliver altså dyrere med en sådan afgift.

- Det er sådan, at det er. Du kan ikke lægge en CO2-afgift på landbruget, og så sige, at hverken mælk eller smør eller spaghetti med kødsovs, det ikke må blive dyrere, siger han.

Det sker med klar reference til søndagens statsministerduel, hvor statsminister Mette Frederiksen og de øvrige kandidater til posten, Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape klart afviste, at indføre en egentlig afgift på oksekød.

- Politikerne skal gøre sig helt bevidst om, at en afgift på dansk fødevareproduktion det betyder, at fødevarerne bliver dyrere, og er det virkelig det, som man vil i en tid, hvor inflationen brager derudaf, siger han.

Er ramt af CO2-afgift

Fra Søren Søndergaard lyder det, at fra Landbrug & Fødevarer i de resterende uger af valgkampen vil fortsætte med at forsøge at gøre alle partier opmærksom på, hvor kompliceret et område, som CO2-afgift på landbruget er.

- Der går en skrøne om, at landbruget går helt fri af CO2-afgift. Det er jo ikke rigtigt. Vores virksomheder og landmænd får jo en CO2-afgift på fuldstændig lige vilkår med den øvrige industri på de fossile brændsler, som de bruger.

- Den diskussion der er lige nu, det handler kun om at lægge CO2-afgift på de biologiske processer, og til den diskussion, der mener jeg, at der er der ikke ret mange politikere, der er klædt særlig godt på, da det er så komplekst, som det er, siger L&F-formanden.

Emneord

Folketingsvalg 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle