Medie: Kamp for ministerium at finde lovlige penge til vildsvinehegn

At finde finasiering til det 70 km lange vildsvinehegn har ikke været let for Finansministeriet.

Faktisk har ministeriet formentlig brudt egne retningslinjer. Sådan lyder vurderingen fra eksperter, efter at de er blevet præsenteret for centrale dokumenter i sagen om hegnet, der skal være et værn mod, at afrikansk svinepest kommer til Danmark. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I foråret blev Miljø- og Fødevareministeriet og landbrugets hovedorganisation, Landbrug & Fødevarer, enige om, at landbruget selv skulle betale en fjerdedel af regningen for hegnet. Hvor pengene skulle findes i landbruget, blev dog ikke besluttet.

Nogle måneder senere var planen, at ministeriet formelt set skulle søge 30 mio. kr. i en fond, som svineproducenterne selv indbetaler til – Svineafgiftsfonden. Men metoden var problematisk, vurderede ministeriets egne jurister ifølge Jyllands-Posten. Det skyldes, at fondene selv skal beslutte, hvem der skal modtage penge - og at andre også skal kunne søge om midler på lige fod.

»En sådan løsning vurderes at kunne give kritik fra Rigsrevisionen,« lød det fra ministeriets jurister.

Til trods for denne vurdering har ministeriet nu alligevel hentet pengene i Svineafgiftsfonden. Det er formelt sket ved at lave en tekstanmærkning nederst på side 2.701 i finansloven.

»Det er i strid med finanslovens principper og de regler, som Finansministeriet har håndhævet i årevis,« siger Peter Christensen, ph.d., tidligere afdelingschef i Rigsrevisionen og nu censornæstformand på jurauddannelserne.

Socialdemokratiet støtter, at landbruget skal betale en del af hegnet, men det skal ske efter gældende regler.
»Hvis regeringen har lavet en sjusket finansieringsform, bliver jeg bekymret,« siger finansordfører Benny Engelbrecht (S) til Jyllands-Posten.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Miljø- og Fødevareministeriet, skriver Jyllands-Posten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle