Naturdebat amok: Molslaboratoriet udsat for trusler og politianmeldelser i lind strøm

Personangreb, trusler og politianmeldelser er blevet hverdag for Molslaboratoriet i Mols Bjerge, skriver avis.

Molslaboratoriet under Naturhistorisk Museum i Aarhus er udsat for en stadig grovere hetz fra modstandere af rewilding.

Det skriver Amtsavisen i Randers.

På et enkelt døgn har Molslaboratoriet kunnet notere 50 politianmeldelser i et tilsyneladende koordineret initiativ, og på Facebook er kommentarerne grovkornede, grænsende til det truende, skriver avisen. 

Især museumsinspektør, biolog Morten D. D. Hansen,  er blevet skydeskive, selvom han i praksis  ikke har noget med tilsyn eller pasning af dyrene at gøre. Det fremgår af Molslaboratoriets hjemmeside.

Fritlevende dyr

Det, der får kritikken til at koge, er Molslaboratoriets rewilding-projekt i Mols Bjerge med fritlevende heste og kreaturer, som i udgangspunktet skal klare sig selv trods periodisk knaphed på foder om vinteren - sådan som det også er meningen, det skal foregå i de kommende naturnationalparker.

Modstanderne af rewilding mener ikke, dyrenes forhold er gode nok.

Omvendt peger tilhængerne på, at dyrene i rewilding-projekter lever et frit og indholdsrigt liv i modsætning til mange husdyr i landbruget - og at de helårsgræssende dyr er en forudsætning for at styrke natur og biodiversitet.

GPS-sag

Trods den omfattende kritiske opmærksomhed er projektet under Molslaboratoriet indtil i denne uge sluppet for myndighedsanmærkninger med kritik af dyrevelfærden - i modsætning til Naturstyrelsen, som er sigtet af politiet i en anden sag fra Mols Bjerge.

En sag i denne uge gav dog rewilding-kritikerne nyt blod på tanden:

En Exmoor-hoppe har fået dybe sår på halsen, efter at have båret et GPS-halsbånd i længere tid.

Sårene blev dokumenteret af en fotograf, som mødte op på stedet, da politiet rykkede ud.

Molslaboratoriet har beklaget det skete, men det har ikke beroliget debatten.

"Utrolig ærgerligt"

Bengt Holst, formand for Dyreetisk Råd, ser i følge Randers Amtsavis situationen som udtryk for dyrs evne til at bringe følelserne i kog.

"Det er utroligt ærgerligt, at den helt relevante debat om dyrevelfærd i rewilding overskygges af diskussioner, hvor deltagerne har mere travlt med at putte ord i munden på hinanden end formulere egne holdninger. Lige nu er det kørt helt af sporet", siger han til Amtsavisen.

Bagtæppet for den ophedede stemning er, at Folketinget netop nu debatterer et lovforlag, der skal bane vej for 15 naturnationalparker.
De skal baseres på de samme principper om rewilding, som afprøves på Molslaboratoriet.
 

Emneord

Top2

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle