Regeringens biogas-ambitioner får ros på Axelborg

Både Dansk Biogas og L&F bakker op regeringens udspil for biogas, der synes at være mere end varm luft. Prisen på naturgas bør dog holdes nede, indtil biogassen kan tage over.

Regeringen vil med et nyt udspil sætte skub i produktion og forbrug af grønne brændstoffer, som kan bruges til skibsmotorer, lastbiler, fly og i industrien og ikke mindst til eksport.

Udspillet bygger på regeringens to nye strategier, ”Grøn gasstrategi” og ”Strategi for udvikling og fremme af brint og grønne brændstoffer”, Power-to-X strategien. Om førstnævnte fremhæver regeringen, at danske virksomheder kan producere grønne gasser ud af restprodukter som gylle, madaffald og affald fra industrien.

I 2035 kan gasforbruget ifølge regeringen være helt grønt og klimaneutralt. Den ambition vækker glæde hos brancheorganisationen Dansk Biogas med kontor på Axelborg

”Vi er meget tilfredse med strategien, og meldingen fra biogasbranchen er, at vi er klar til at sætte ekstra fart i produktionen, så vi for alvor kan få taget hul på den grønne omstilling af vejgodstransporten”, siger Henrik Høegh, formand for Dansk Biogas.

Her fremhæver man blandt andet, at biogas kan bidrage til generel energiforsyningssikkerhed, være back-up og sikre den nødvendige fleksibilitet i både el- og varmeforsyning.

L&F: Hold gastarifferne nede

Også hos Landbrug & Fødevarer er klimadirektør Niels Peter Nørring positivt stemt over for regeringens udspil. Han er tilfreds med, at biogas får tilskrevet en meget central rolle i målsætningen om at erstatte naturgas.

”Vi støtter også udviklingen af de andre grønne gasser som led i et grønt gassystem. Det kræver dog, at der snarest etableres gode politiske rammevilkår for udvikling af disse i stor skala”, siger Niels Peter Nørring.

Han påpeger dog også visse udfordringer. Mange fødevarevirksomheder har et betydeligt gasforbrug og har investeret i moderne gassystemer med en betydelige investerings- og afskrivningshorisont. Nye investeringer i store varmepumper og andet elektrificeringsudstyr vil derfor være forbundet med betydelige ekstra omkostninger.

Derfor roser Niels Peter Nørring regeringens tilgang, hvor virksomheder og arbejdspladser skal bibeholdes i Danmark samtidig med en grøn omstilling af gassystemet. Ifølge klimadirektøren sker det kun, hvis gastarifferne holdes nede for at bibeholde danske virksomheders konkurrenceevne.

”Regeringens oplæg illustrerer ganske godt, de store ekstra omkostninger gas-industrikunder kan blive pålagt i form af betydelige højere tariffer som følge af, at husholdninger og dele af industrien udfaser gas. Der bliver altså færre til at betale regningen til gassystemets udvikling og vedligeholdelse”, mener Niels Peter Nørring.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle