Stor griseproduktion udvider på nabomatrikel: Minister går ind i sagen

Planerne om en ny grisefarm til op mod 20.000 slagtegrise uden for Næstved har fået flere miljøordførere på Christiansborg til at reagere.

Opførelsen af en ny stald fra griseproducenten af Tybjerggaard ved Næstved sker, uden at en allerede eksisterende stald til 120.000 smågrise, der ligger op ad den nye stald, bliver regnet med i miljøbelastningen, når kommunen skal give en miljøgodkendelse. 

Det skriver DR.

Det kan lade sig gøre, fordi de to staldanlæg vil ligge på forskellige matrikler, men det er en ”matrikelfinte” for at slippe for skrappe miljøkrav. Det siger De Radikales miljøordfører, Zenia Stampe til DR, og bakkes op af Socialdemokratiets miljøordfører, Kasper Roug.

Det er landmand Kasper Jeppesen, der står i spidsen for griseproduktionen på Tybjerggaard. Han afviser over for DR, at der er tale om en finte med de to matrikler.

- Vi har absolut ikke haft bagtanker med at bygge på en selvstændig matrikel. Det har været nødvendigt for at købe tre hektar med jord, så vi kan bygge en grisestald, siger Kasper Jeppesen til mediet.

På baggrund af blandt andet sagen med Tybjerggaard skriver miljøminister Lea Wermelin (S) i et ministersvar, at hun er opmærksom på, at de her sager kan medføre en mere lempelig miljøvurdering. Hun er bekendt med to sager, hvor landmænd har adskilt deres ejendom i to matrikler, der begge benyttes til husdyrbrug. Derfor skal Miljøministeriet nu undersøge, om husdyrbrugsloven og husdyrreguleringen virker efter hensigten.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle